Intel saksøkt igjen

Intel saksøkt igjen

Staten New York mener Intel har dratt i overkant mye fordel av sin markedsmakt.

Statsadvokaten i delstaten New York, Andrew Cuomo, har anlagt et omfattende søksmål mot prosessorprodusenten Intel for brudd på konkurranseloven.

Cuomo vil til bunns i hvorvidt Intel har brutt delstatens og føderale lovregler ved å tvinge kunder til å eksludere hovedkonkurrenten Advanced Micro Devices (AMD) fra det globale markedet for hovedprosessorene i pc-er (cpu-er).

I søksmålet etterspørres informasjon om Intels prising og eventuelle forsøk på å ekskludere konkurrenter ved å avende markedsmakt. Cuomo vil ha en "full og faktaorientert etterforskning".

- Å sørge for en rettferdig og åpen konkurranse i mikroprosessor-markedet er kritisk for såvel New York som USA og verden forøvrig. Bedrifter og kunder overalt bør ha mulighet til enkelt å velge de beste produktene til best mulig pris, og bare rettferdig konkurranse kan sikre dette, sier Coumo i en pressemelding.

LES OGSÅ: Dell saksøkt for patentbrudd

Cuomo vil vite om Intel har straffet kunder, derunder maskinprodusenter, for å kjøpe prosessorer fra andre produsenter. Advokaten vil også ha klarhet i om Intel har betalt kunder for ekslusivitet eller har tydd ti lulovlige midler for å holde konkurrenter utenfor distribusjonskanaler.

New York er ikke alene om å granske Intel, som selger omtrent 80 prosent av alle hovedprosessorer til pc-er. Både EU og flere asiatiske land undersøker om Intel kan ha opptrådt i strid med gjeldende lover om fri konkurranse, mens japanske mynidgheter i 2005 konkluderte med at selskapet hadde brutt landets konkurranseregler.

Intel vil jobbe hardt for å besvare alle sprøsmålene i søksmålet, forsikrer Intel-talsmann Chuck Mulloy overfor IDGs nyhetstjeneste. Intel hevder, ikke så overraskende kanskje, at prosessormarkedet er konkurransepreget og at selskapets forretningspraksis er tråd med lovreglene.

Les om:

Lov Og Rett