- Intel-søksmål godt nytt for AMD

New Yorks monopolsøksmål vil gi AMD flere kontrakter, tror analytikere.

Publisert Sist oppdatert

Staten New Yorks går til søksmål mot Intel. Statsadvokat Andrew Cuomo anklager Intel for monopolvirksomhet. Han hevder brikkeprodusenten har truet datamaskinprodusenter, kommet med bestikkelser og lansert en «verdensomspennende, systematisk kampanje med ulovligheter».

Søksmålet føyer seg inn i rekken av søksmål mot Intel. Både Sør Korea, Europa, USA og Japan har antimonopolsaker gående, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Søksmålene tar masse ressurser og er et tidssluk for Intel. Forsvarsprosessen kommer til å ta mye tid for selskapet, sier analytiker Dan Olds fra Gabriel Consulting Group.

AMD kan vinne vippeavtaler

Analytiker Rob Enderle fra Enderle Gorup mener tidssluket og distraksjonene for Intel kan gi konkurrenter som AMD tid til å posisjonere seg.

- Det gjør at Intel fremstår som svakere og at OEM-leverandører blir mindre bekymret for represalier ved å slå til på AMD-tilbud, sier han.

- Generelt bør AMD vinne flere av avtalene der leverandøren er på vippen mellom Intel og AMD.

Like fullt mener begge analytikerne at Intels teknologi har et konkurransemessig fortrinn i forhold til AMD og andre brikkeprodusenter. Selv om Intel har juridiske problemer, vil AMD få problemer med å konkurrere mot dybden, bredden og ytelsen til Intel.

Likner på AMD-søksmål

Talsperson for Intel, Chuck Mulloy, påpeker at New York-søksmålet er svært likt anklagene et annet søksmål AMD hadde mot Intel i 2005. Det søksmålet skal opp for retten til våren.

- Dette er den samme saken i ny pakke. Vi er uenige med New Yorks statsadvokat. Verken konsumenter, som konstant har dratt nytte av lavere priser og økende innovasjon, eller rettferdigheten drar nytte av avgjørelsen om å gå til sak nå. Intel vil forsvare seg, sier han.

Intel forbereder seg for tiden til et rettsmøte relatert til søksmålet fra AMD som går av stabelen i midten av desember.

- Hvis vi vinner frem der, tror jeg nok det andre går bra også, mener Mulloy.