Kan få 100 år i fengsel

Kan få 100 år i fengsel

Den amerikanske hacktivisten Barret Brown fra gruppa Anonymous risikerer et langt opphold bak lås og slå. Les hele historien!

Det er omtrent ett år siden amerikaneren Barret Brown fikk føderalt politi på døra i Dallas, Texas den 6. mars 2012. Brown er selvutnevnt talsmann for hacktivist-organisasjonen Anonymous. Nå risikerer han 20 til 100 år i fengsel.

Anklagen mot Brown som utløste raidet mot 31-åringens hjem var å ha spredt informasjon. Nærmere bestemt rundt fem millioner epostmeldinger og noen kredittkortnummer som gruppen Anonymous hentet ut fra sikkerhetsselskapet Stratfors it-system i 2011.

Sikkerhetsselskapet Stratfor har nemlig nære bånd til den amerikanske etteretningstjenesten, og det var årsaken til at selskapet ble et mål for Anonymous.

Nå er hackivisten selv blitt et mål, for føderale myndigheter i USA, melder nettavisen Alternet.

Første runde: Epost-hack og Wikileaks

Brown hadde sannsynligvis ikke noe å gjøre med selve angrepet på Stratfor. Hans nære venn Kevin Gallagher sier til Alternet at det er ikke noe som tyder på at forfatteren og journalisten Brown har den nødvendige teknologisk kunnskapen for å klare noe slikt.

- Han er nok mer en journalist eller mediaforbindelse, sier Gallagher.

I stedet for å hacke var Browns rolle ofte å håndtere media etter en Anonymous-operasjon, og han var kjent som en "namefag" - et kjælenavn som betegner Anonymous-medlemmer som står frem offentlig med eget navn.

I Stratfor-tilfellet la han ut en lenke til et dokument fra innbruddet. Dokumentet inneholdt de fem millioner epostmeldingene, og Brown publiserte den i et av Anonymous' chatterom på IRC, skriver nettstedet RT.com.

På det tidspunktet var han foreløpig ikke siktet for noe, men hadde for lengst havnet i søkelyset til myndighetene blant annet på grunn av gravejournalistikken sin og tilhørigheten til Anonymous.

Det føderale politiet planla et raid mot leiligheten hans i Dallas, Texas.

Brown hadde forøvrig blitt varslet om raidet på forhånd, og hadde søkt tilflukt hos moren sin da FBI tok seg inn i leiligheten hans. Det skulle vise seg å gjøre saken verre for Brown.

Da FBI ikke fant noe i leiligheten tok de nemlig turen hjem til moren, hvor Brown fremdeles oppholdt seg.

Der skal de, ifølge Brown, ha truet med å anklage moren for å ha hindret politiet i sin etterforskning ved å skjule sønnen hjemme hos seg mens leiligheten hans ble raidet.

Runde to: truer FBI-agent på Youtube

I september 2012 ble i Brown arrestert for trussler mot offenlig tjenestemann (se video nederst i artikkelen). Han la nemlig lagt ut en video på Youtube hvor han truer FBI-agenten som var ansvarlig for operasjonen, og den samme som ifølge Brown forsøkte å "overtale" familien til å samarbeide med myndighetene.

I videoen sier Brown blant annet dette:

- Jeg vet hva som er lovlig, jeg vet hva de gjør mot meg. Dersom det er lovlig å gjøre dette mot meg, så er det lovlig når det blir gjort mot FBI-agent Robert Smith, som er en kriminell, sier Brown, og fortsetter:

- Det er derfor Robert Smiths liv er over. Og når jeg sier det er over, mener jeg ikke at jeg skal drepe ham, men jeg skal ødelegge livet hans og ta en kikk på ungene hans.

Se video: Why I'm Going to Destroy FBI Agent Robert Smith Part Three: Revenge of the Lithe

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

En ting er sikkert, Brown hadde nå gitt myndighetene en unnskyldning til å holde på ham. Offisielt begrunnet med å forsikre at agent Smith og familien hans ikke var i fare, ble Brown holdt i arresten i flere uker, gjennom september og frem til oktober da tiltalen endelig ble formalisert.

Tredje runde: flere tiltaler

Mens Brown satt i arresten, ble anklagene mot ham utvidet med å handle med eller å spre stjålet materiale, en henvisning til dokumentlenken han publiserte i et av Anonymous' chatterom.

Dokumentet Brown lenket til inneholdt ikke bare de fem millioner epostene, men også en rekke kredittkortnummer og tilhørende personlige opplysninger.

Som om tiltale om trussler mot tjenestemann og handel med stjålet eiendom ikke var nok, har FBI opprettet enda et tiltalepunkt mot Brown.

Da FBI kom til morens hjem etter bomtur i leiligheten, ble Brown spurt om han hadde med seg bærbare datamaskiner til morens hus. Han svarte at det hadde han ikke. FBI-agentene stakk sin vei, men var snart tilbake med en ny ransakingsordre, denne for huset til moren.

Denne gangen fikk de med seg den bærbare maskinen Brown hadde sagt han ikke hadde. I ukene som gikk forsøkte FBI forgjeves å finne informasjon knyttet til ulovlig virksomhet på maskinen. Da de innså det ikke var noe å hente, ville de ifølge Alternet tiltale moren for å hindre etterforskningen, noe som førte til at Brown la ut den nevnte videoen på Youtube.

Tiltalen mot Brown og moren, per 23. januar 2013, er offentlig tilgjengelig på Scribd.com.

Dersom han blir dømt for å formidle ulovlig tilegnet materiale risikerer han livstid i fengsel.

Se video: Barret Brown busted

Les om:

Lov Og Rett