Kontroversiell piratlov i Sverige

Kontroversiell piratlov i Sverige

Den svenske regjeringen ønsker å tvinge internettleverandører til å stenge piratene ute.

Det er nettleverandørene som skal få ansvaret for å stoppe ulovlig fildeling, hvis den svenske regjeringen får det som de vil. Straffen for å ikke følge opp, er bøter.

Den svenske juristen Cecilie Renfors har utarbeidet forslaget på vegne av regjeringen.

- Internettselskapene har en sentral rolle, og jeg synes det er rimelig at de bidrar til å styrke mulighetene for å komme den ulovlige fildelingen til livs, sier hun til Computerworlds søsterpublikasjon Computer Sweden.

Hun mener at nettleverandørene først og fremst skal reagere på henvendelser fra kommersielle aktører som føler seg misbrukte. Politi eller domstoler trenger ikke å bli innblandet for at en mistenkt pirat skal stenges ute.

LES OGSÅ: Lover seks millioner for pirat-tysting

Nettleverandørene synes ikke overraskende at forslaget er urimelig.

- Dessuten er det et slag i luften – det finnes ingen mulighet at dette kan fungere i praksis, sier Marcus Nyhlén, administrerende direktør i Bredbandsbolaget.

Han har ikke noe i mot å samarbeide med politiet og myndighetene, men å bli tvunget av næringslivet til å agere mot påståtte kriminelle er et ansvar han ikke vil ha.

Nyhlén får støtte fra Teliasoneras advokat Patrik Hiselius. Han mener også at bekjemping av kriminelle er myndighetenes ansvar.

- Det finnes mye som er ulovlig på Internett, men det gjeller ikke bare slikt som bryter opphavsretten. Det må være en sak for politiete og statsadvokatene å finne ut hva som bryter loven, sier han.

Lov Og Rett