Lokkevarer fyller opp mobilene

Lokkevarer fyller opp mobilene

Telefoner får stadig mer uønsket "crapware", og Netcom hiver seg på bølgen.

Brukere av smarttelefoner får i økende grad programvare på kjøpet de ikke har bedt om. Det gjelder forhåndsinstallerte miniversjoner av kommersielle programvare som spill og tjenester, som brukerne må betale for etter en kort prøveperiode.

På engelsk kalles slike programvare "crapware", "junkware" eller "bloatware". På norsk kan man si lokkeprogram. I USA har det blitt storforretning, men også i Norge er operatørene i gang med testing av denne forretningsmodellen.

- Vi har gjort dette ved flere anledninger for å undersøke hvordan dette fungerer. I praksis har vi hatt forhåndsinstallerte programvare på alle modeller unntatt Iphone. Det er fordi Apple ikke tillater det, sier Marius Halle, innholdssjef hos Netcom.

Opplysniger og spill

Ifølge Halle er innholdsleverandørene svært opptatt av å komme seg inn på mobilene.

- Det er helt klart at det er en fordel å ha installert programvare på en ny telefon, og få innholdet sitt presentert til flest mulig brukere. De som lager applikasjoner får et tydelig bedre besøk fra kunder, sier Halle.

Netcom har kjørt et prøveprosjekt med Opplysningen 1881. Tjenesten er forhåndsinstallert og starter med en gang telefonen slås på. Men etter en gratisperiode må brukeren bekrefte om man vil fortsette mot betaling.

- Vi kommer til å gå videre med dette, men vi har ikke konkludert hvordan. Det er viktig å legge best til rette for kundene våre. Det er viktig at brukeren kan velge selv, sier Halle.

Ikke lett å fjerne

Modellen med forhåndsinstallerte programvare en godt kjent fra pc-verdenen. De fleste nye pc-er har for eksempel en prøveperiode på antivirusprogramvare. Etter en periode på 30 eller 60 dager må man utvide den. Det samme gjelder dataspill, som ofte har en lettversjon installert. Problemet er at det ofte er vanskelig å velge noe annet, og i flere tilfeller er det ikke enkelt å fjerne programvaren.

Ifølge bloggen til den amerikanske avisa Los Angeles Times (LAT) leverer Verizon og T-mobile i økende grad nye Android-baserte smarttelefoner med preinstallerte programvare.

Avisa skriver om AOL, Quicken SE og et 3D-sjakkspill som slutter å fungere etter noen dager på Motorolas nye Droid X og Samsungs Vibrant. Begge telefoner er akkurat lansert.

Droid X har flere ikke-standard applikasjoner for Googles Android, og de fleste kan ikke avinstalleres, ifølge LAT.

Tenker inntekter

Annen lokkevare er Blockbusters videoapplikasjon og et spill fra Electronic Arts; ”Need for Speed: Shift”. Videoapplikasjonen kan ikke slettes, og selv om den fjernes fra skjermen lever den siit liv videre som et permanent del av systemet.

For forbrukerne er slik programvare plagsom og uønsket, for produsentene en meget viktig distribusjonskanal.

- Hva som kommer inn i telefonene våre er opp til produsentene og leverandørene. Og det meste er drevet av kommersielle interesser med tanke på inntekter, sier Steve Drake, mobilanalytiker i IDC, til avisa.

- Vil ikke lure kundene

Forretningsmodellen er ikke ulovlig I Norge, selv om den kan være uønsket.

- Norsk lov sier ikke at det er forbudt, men man må opplyse kundene tydelig om at det finnes programvare som har begrenset bruk. Man må få vite at man har fått kjøpt et spill som er inkludert på det samme systemet, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver for forbrukeres rettigheter i Forbrukerrådet.

Innholdssjefen Halle i Netcom innrømmer at selskapet ikke alltid er like flinkt til å fortelle brukeren om slikt.

- Men vi leverer alltid informasjon om produktene som er fra andre leverandører, sier han.

Ifølge Halle er det fult mulig å lure brukerne inn i abonnementer til tjenester de ikke ønsker, uten at de vet om det.

- Ja, det er i prinsippet mulig å binde kunden opp til en abonnementstjeneste. Det er er noe vi aldri komme til å gjøre. Det er viktig å beskytte kundene mot innholdsleverandører som ønsker å lure dem inn i dette, sier Halle.

Er du plaget av lokkevarer? Si din mening under, og stem ovenfor!

Lov Og Rett