Mac-er overvåker Obama

Mac-er overvåker Obama

I København overvåkes Obama av politiets Mac-er.

Når president Barack Obama lander i København fredag, følges hans minste steg ikke bare av medbrakte Secret Service-agenter, men også fra det danske politiets nye overvåkningssentral, som er fullt av Mac-er og helt fritt for Windows-pc-er.

- Windows for langsomt

- Windows-løsningene er rett og slett for langsomme, sier en talsmann for politiet til danske Computerworld .

Overvåkningssystemet, som ble satt i drift 19. juli i år, består av en Mac-basert serverløsning, 13 kraftige Mac Pro-maskiner samt hele 73 Mac mini-maskiner. Mac mini-ene styrer hver sin storskjerm, som det altså er 73 av i kontrollsenteret på fire etasjer i Politigården i København.

Politiets it-folk dro på befaring både til England og USA for å se på Windows-versjoner av slike overvåkningssystemer da det 13 år gamle systemet var modent for utskiftning.

- De systemene vi så på, var ikke så brukervennlige som det gamle systemet vi allerede anvendte. Og så var de mye langsommere. Hvis vi hadde valgt å legge om til Windows, måtte vi ha mer enn fordoblet det antall personer som betjener systemet – vel å merke for bare å oppnå samme resultat, sier Allan Christensen i København-politiet.

Alt i Mac OS X

Det er folk hos politiet selv som har utviklet applikasjonene som benyttes, og alt er gjort i Mac OS X. – Brukervennligheten og fleksibiliteten er eminent til våre behov, sier Gert Clemmensen. Han er ansvarlig for utvikling, drift og implementering av systemet, som bærer navnet HS2.

- Samtidig er BSD-kjernens nettverksdel meget stabil, noe som har stor betydning for oss. Systemet skal virke hele tiden. Vi kan ikke bare stenge det ned, sier han, og legger til at valget av Apples plattform også ble gjort med tanke på sikkerheten.

De 13 Mac Pro-arbeidsstasjonene er utstyrt med tre 1-terabytedisker hver, satt opp i et RAID 5-system, slik at eventuelle defekte disker kan skiftes mens maskinene er i full drift.

Dessuten har alle maskinene en «bare-les-kopi» av alle relevante oppslagsdatabaser.

Når den sentrale Mac-serveren oppdateres med ny informasjon, presses oppdateringene automatisk ut til diskene på de enkelte arbeidsstasjonene, slik at alle skal kunne arbeide videre selv om serveren skulle gå ned.

Skjermvisningene lagres

Mac mini-ene som er knyttet til hver av de 73 storskjermene, tar vare på innholdet som vises på hver skjerm, slik at alt kan rekonstrueres senere hvis det skulle være behov for det.

Systemet videreutvikles for øvrig hele tiden, for eksempel nå med et nytt gps-system, som skal kunne følge den store flåten av limousiner som er i drift under arrangementer som IOC-toppmøtet og den store, internasjonale klimakonferansen i København i høst.

Les om:

Lov Og Rett