Mange rammes av domenesvindel

Mange rammes av domenesvindel

Norske bedrifter mest utsatt for fakturabedrag og kataloghaier.

- Domenesvindel dukker opp med jevne mellomrom. Fremgangsmåten er relativt lik metoden fakturabedragere benytter. Og det bes alltid om kjappe avgjørelser, sier Arne Røed Simonsen, seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), til Computerworld.

I juni dokumenterte it-sjefen i Fredensborg Eiendomsselskap, Gaute Espeland, en domenesvindler i aksjon. Computerworld omtalte nylig saken og la ut en redigert versjon av lydklippet. I kommentarfeltet til artikkelen forteller en leser at han akkurat har blitt utsatt for det samme, men fra et annet selskap.

Røed Simonsen får også jevnlig inn rapporter om slike svindler fra bedrifter her til lands, sist loggførte sak er fra 19. juni.

Virksomhetene blir oppringt av selskaper som gjerne er fra Asia, England eller Sverige, som forteller om et annet firma som har søkt om et domenenavn som ligner på din bedrift. Du får beskjed om at du kan kjøpe det for en sum som ligger langt over hva som er normalt for domenenavn. Men da må du være rask, får du beskjed om.

- De prøver å stresse deg og si at det haster. At du har en time på deg, for eksempel, forklarer Røed Simonsen.

Katalogsvindel

Men selv om det er jevnt tilsig av domenesvindel, er det katalogsvindel som blir hyppigst rapportert til NSR.

- I fakturabedrageri og katalogsvindel er det slik at selskapene ofte tar for seg grupper av gangen, for eksempel ulike bransjer. I denne typen svindel har vi også en del norske aktører, og de går gjerne på små virksomheter - enkeltmannsforetak eller kommunale foretak av ulik karakter, slik som biblioteker, barnehager, skoler, organisasjoner og lag, forteller Røed Simonsen.

Katalogsvindlerne gjør gjerne det motsatte av domenesvindlerne. De registrerer et domenenavn som ligner veldig på eksisterende, seriøse virksomheter, og spiller videre på de etablerte merkenavnenes suksess.

- Men er det mange norske bedrifter som går fem på alle disse svindeltypene?

- Når det gjelder domenenavnsvindel vet vi ikke hvor mange som blir utsatt for det eller hvor mange som går på det. Det kan godt være en del som går på, men som ikke skjønner det. Når det gjelder dette med katalogoppføringer har det begynt å bli en del oppmerksomhet og bevissthet rundt det, sier Røed Simonsen.

Et par tips

- Men kan man bli kvitt slike selskaper?

- Det er vanskelig når det gjelder utenlandske selskaper. Så det er viktig at du vurderer om du har behov for varen du blir forsøkt solgt og vurdere sannsynligheten for at du blir lurt.

Han har et par råd til:

- Om du får beskjed at det haster, er det et «red flag». Det samme gjelder om du får spørsmål om du vil ha samme oppføring i år som i fjor. Hvis de sier de haster veldig, les alt, også det med liten skrift. Ser det ut som en and, høres ut som en and og går som en and, er det sannsynligvis en and, sier seniorrådgiveren.

Han minner om at næringsdrivende ikke har angrerett, så det påhviler et større ansvar for bedrifter når det gjelder å vite hva man sier ja til.

Det ligger flere del råd på Varslingslisten.no, tipser Røed Simonsen.

Lov Og Rett