Mener Siemens tok dobbelt betalt

Mener Siemens tok dobbelt betalt

Rettssaken i gang, og SBS mener fortsatt de er helt uskyldige.

Det er nå hele åtte år siden Per-Yngve Monsen i Siemens Business Partner (SBS) først varslet om overfakturering av Forsvaret på en stor it-kontrakt.

Siden har han ført han sin egen kamp i rettssystemet, da han fikk sparken etter varslingen. Videre fulgte en offentlig granskning, som konkluderte med at Monsen hadde rett om overfaktureringen og at SBS hadde en uheldig smørekultur.

Etter bråket ble SBS i Norge solgt, og det har blitt foretatt tilbakebetalinger og bøtelegginger. Men forelegget for bedrageri i SBS har Siemens ikke gått med på.

Denne uken kom saken nok en gang opp i rettssystemet.

Dobbelt betalt

- Vi vil hevde at SBS tok seg dobbelt betalt, sa Geir Kavlie fra Økokrim i retten.

Det melder Aftenposten, som var tilstede under rettsakens første dag.

Aktoratet la blant annet frem dokumenter som ifølge dem beviser at SBS la til opp mot 26,5 prosent på den opprinnelige prisen. Kontrakten tillot egentlig bare påslag på åtte prosent.

"Klekkelig betalt"

En rekke interne eposter skal bevise at ledelsen i SBS bevisst tok mer betalt enn det de burde.

Blant annet oppdaterte de prisene på it-utstyr tregt, i en tid da prisene falt raskt. Dermed betalte Forsvaret opp mot 30 prosent mer for program- og maskinvare enn det de egentlig burde, hevder aktoratet. I en intern epost heter det blant annet at nedtrappingen i prisene skulle skje gradvis, slik at Forsvaret ikke skulle forstå "at vi har tatt oss klekkelig betalt".

Det skal også ha blitt opererert med urealistiske dollarkurser, skriver Aftenposten.

Hevder sin uskyld

SBS hevder fortsatt at de er uskyldige.

- Vi mener Økokrim baserer sin sak på feilaktig kontraktsforståelse, sier deres forsvarer, Ellen Holanger Andenæs, til NTB.

Dette til tross for at SBS allerede har tilbakebetalt Forsvaret rundt 50 millioner kroner.

- Vi vil komme tilbake til grunnen for at SBS betalte tilbake penger. Det er basert på helt andre forhold og innebærer ingen innrømmelse.

Lov Og Rett