Milliardsøksmål mot Telenor

Milliardsøksmål mot Telenor

Russiske Altimo saksøker Telenor for én milliard dollar etter bråket i ukrainske Vimpelcom.

Telenor må ut med over fem milliarder kroner dersom Eco Telecom får medhold i kravet som er fremsatt etter et påstått brudd på aksjonæravtalen i forbindelse med eierskapet i Vimpelcom, skriver Bloomberg.

Eco er et datterselskap av Altimo, som igjen er et datterselskap av Alfa Group, hvor eieren Mikhail Friedman lenge har vært i åpen konflikt med Telenor. Alfa Group og Telenor eier Vimpelcom sammen, men har hatt samarbeidsproblemer i en årrekke.

Søksmålet stammer fra høsten 2005, da Alfa forsøkte å presse gjennom et Vimpelcom-kjøp av Ukrainian Radiosystems (URS). Telenor var sterkt mot dette, siden de som storeier i Kyivstar da i praksis ville konkurrere med seg selv i Ukraina.

- Vi tar naturligvis sterk avstand fra dette erstatningskravet som vi finner fullstendig grunnløst, sier pressetalsmann i Telenor Dag Melgaard til Dagens it.

- PR-fremstøt

Telenors motstand trenerte et oppkjøp i det raskt voksende mobilmarkedet i Ukraina med i alle fall et år, hevder Alfa Group. Det er dette Eco Telecom søker erstatning for. Selskapet mener Telenors handlinger ødela verdier for andre aksjonærer i Vimpelcom for til sammen 2,7 milliarder dollar, hvorav Ecos andel utgjør én milliard.

- Vi ser på dette som nok nok et PR-fremstøt og nok et forsøk på å presse oss, sier Melgaard til Dagens it.

Lov Og Rett