Mistenker ulovlig Itunes-press

Mistenker ulovlig Itunes-press

Apple granskes for ulovlig monopolvirksomhet i musikkindustrien.

Etterforskere fra det amerikanske justisdepartementet har allerede snakket med større plate- og nettmusikkselskaper angående Apples forretningspraksis, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Uidentifiserte kilder har bekreftet at dette stemmer, skriver Wall Street Journal og CNET om saken som først ble omtalt i New York Times.

Skviset Amazon

Anklagene handler om at Apple skal ha øvet press på plateselskaper om å trekke sin støtte til en musikkampanje fra Amazon.com. "Mp3 Daily Deal" ga Amazon eksklusiv rett til førpremierer på nye låter med en rekke selskaper da kampanjen ble lansert i mars. Etterforskerne skal også være interessert i prisingen av Itunes-produkter.

Den foreløpige etterforskningen er ment å avdekke om det er hold i anklagene, men det er uklart om dette vil føre fram til en formell etterforskning.

Dominerer musikkmarkedet

Apple er allerede involvert i undersøkelser i forhold til monopollovgivningen etter at selskapet i april nektet å godkjenne bruk av Adobes Flash-teknologi til å lage applikasjoner for iPhone og iPad.

Juridiske eksperter mener imidlertid at fordi Apple ikke dominerer mobilmarkedet, vil det ikke komme noe ut av en eventuell rettssak på dette området.

Når det gjelder musikk er situasjonen en helt annen, fordi Apples Itunes er dominerende i markedet med nær 70 prosent av alle digitale salg. Amazon.com er verdens største nettbutikk, men ligger bare på andreplass med skarve åtte prosent av musikksalget, ifølge siste markedsundersøkelse fra NPD Group.

Lov Og Rett