Nå skal de ta Max Manus-filmeren

Nå skal de ta Max Manus-filmeren

Hvem som faktisk tok opp filmen i kinosalen er fortsatt et mysterium.

En mann i 20-årene innrømmer å ha spredd piratkopier av Max Manus-filmen fra gutterommet. Han tilstår også å ha vært sentral i fildelingnettverket Lysehubben som nå er stengt.

Men han vedgår ikke å ha stått for den fysiske kopieringen fra råmaterialet fra kinosalen. Hans rolle skal ha vært å digitalisere opptaket og få det ut på nettet.

Ukjent filmer

Trolig var det en annen som satt i kinosalen med filmkamera. Hvem dette var, er ennå ukjent. Den relativt gode kvaliteten på filmen har ført til spekulasjoner om at det kan være en kinomaskinist som står bak.

- Denne saken er ikke avsluttet. Den forblir en høy prioritet, det har representanter for rettighetshaverne understreket ved en rekke anledninger, forteller advokat Rune Ljostad i Simonsen advokatfirma til Dagens Næringsliv.

Viktig å stoppe kilden

Filmen ligger fortsatt ute på en rekke andre fildelingsnettverk, men selv om skaden allerede er skjedd vil rettighetshaverne gå helt til bunns i saken for å forhindre nye tilfeller i fremtiden.

- De som gjør opptak og er først ute med å spre musikk og film ulovlig, har veldig høy prioritet. Stopper man den originale kilden, blir det ingen videre distribusjon, sier Ljostad til DN.

Oppmerksomheten rundt jakten på Max Manus-piraten kan allerede hatt en preventiv effekt. Rettighetshaverne har ikke registrert noen nye opptak fra norske kinosaler som er spredt på fildelingsnettverk siden Max Manus.

Les om:

Lov Og Rett