Nordmenn stanser Wikileaks-penger

Nordmenn stanser Wikileaks-penger

Teller har fått ordre fra Visa om å blokkere pengestrømmen til varslerne.

Inntil nylig kunne hvem som helst donere penger til nettstedet Wikileaks.

Etter de siste dokumentlekkasjene av diplomatisk korrespondanse, som har fått myndigheter verden over til å rase, bestemte Visa seg for at de ikke lenger kunne ha noen tilknytning til nettstedet.

Dermed ble alle donasjoner fra Visa og Mastercard blokkert. Et arbeid nordmenn har spilt en nøkkelrolle i, melder Dagens Næringsliv (DN).

"Politisk aktør"

Donasjer til Wikileaks skjer via de islandske selskapene Datacell og Korta. Mellom disse og Visa sitter det norsk-danske selskapet Teller, som nylig ble en del av gamle BBS, nå Nets.

Teller har fått jobben med å blokkere for slike donasjoner, selv om ikke Visa har bevist at Wikileaks faktisk bryter reglene kortselskapet opererer etter.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at et norsk selskap opptrer som en politisk aktør på vegne av Visa, sier grunnlegger Olafur Sigurvinsson i Datacell til DN, som nå skal saksøke Teller.

"Latterlig"

- Suspensjonen skjer i påvente av en undersøkelse som skal kartlegge hvorvidt brukerstedet opptrer i strid med Visas regelverk, og/eller i strid med regelverk på Island og/eller i Danmark, sier informasjonssjef Anders Bigseth i Teller til avisen.

Teller er i ferd med å innhente opplysninger for å få bevist eventuelle regelbrudd. Blant annet har de vært på besøk hos Datacell på Island.

Sigurvinsson betegner besøket som en "fisketur", og mener mange av spørsmålene var "latterlige".

Suspensjonen skulle ha opphørt torsdag forrige uke, men er fortsatt aktiv.

Lov Og Rett