- Norge blir nødt til å ta stilling

- Norge blir nødt til å ta stilling

The Pirate Bay har forlatt Sverige til fordel for Norge og Spania. Det norske Piratpartiet skal fungere som "postkontor".

I kjølvannet av ferske trusler fra svenske opphavsrettsorganisasjoner, har fildelingsnettstedet The Pirate Bay satt seil og forlatt hjemlandet med kurs for nye havner i Norge og Catalonia. For anledningen har i tillegg The Pirate Bay blitt omdøpt til "The Hydra Bay", etter det gresk-mytologiske beistet med mange hoder.

Hugger man av ett av hodene vokser det nemlig straks ut to nye, en passende analogi til det som nå er skjedd med The Pirate Bay.

Dyrt å kjempe

Nettstedet har hatt tilholdssted i en rekke land, og over de par-tre siste årene har internettkoblingen vært sponset av Piratpartiet i Sverige.

Når den svenske organisasjonen Rettighetsalliansen (tidligere Antipiratbyrån) truer med søksmål dersom nettstedet ikke heiser det hvite flagget innen 26. februar, var det på tide å heise ankeret og seile avgårde til varmere strøk.

Rettighetsalliansen har de største musikk- og filmselskapene i verden i ryggen, og de svenske piratene har rett og slett ikke ressursene til en lang og dyr rettssak.

- Du må alltid velge hvilke slag du skal utkjempe, sier Anna Troberg, leder i det svenske Piratpartiet, i en pressemelding. Hun legger til at det er galskap å slåss når reglene bestemmes av motstanderen.

Piratpartiets funksjon er tross alt ikke å skape martyrer for opphavsrettsinnehavere, men å skape politisk vilje og endring, og en politikk som ikke tillater at opphavsrett og rettssal brukes som våpen mot selskaper, organisasjoner og individer, hevder hun.

Troberg sier også at kampen mot Rettighetsalliansen har vært svært tung og vanskelig for mange av medlemmene i Piratpartiet i Sverige.

- De er på mange måter rart å være nødt til å innse at politisk engasjement kan være så kostbart i Sverige i 2013, sier Troberg.

Samarbeid på tvers av grensene

Da man skulle finne nye havner for piratskipene, falt valget på Catalonia i Spania og Norge.

Den spanske forbindelsen ble valgt fordi på tross av offisielt press fra USA er fildeling ikke spesielt høyt prioritert hos spanske myndigheter.

- Til dags dato er det bare to nettsteder som er stengt på grunn av klager fra rettighetsorganisasjoner, og de to stengte frivillig, heter det for eksempel fra det spanske kulturdepartementet, ifølge nettstedet Torrentfreak.

I tillegg er det ikke ulovlig i Spania å lenke til beskyttet innhold på internett, et stort pluss for The Pirate Bay.

Også her i Norge har fildelingsnettstedet håp om å finne en trygg havn, under beskyttelse og veiledning av det norske Piratpartiet.

Årsaken er rettssaken fra 2009 der en rekke aktører innen underholdningsbransjen krevde at Telenor, som nettleverandør, skulle beordres til å blokkere tilgang til The Pirate Bay for alle Telenors kunder.

Telenor vant, og retten sa i sin kjennelse at en slik blokkering vil føre til at Telenor og andre internetttilbydere må foreta en vurdering med hensyn til om tilgang til aktuelle internettside eller tjeneste skal blokkeres.

Som det heter i kjennelsen:

"Dette er en type oppgave som vanligvis tillegges det offentlige, og etter rettens syn er det i dagens situasjon unaturlig å tillegge private selskaper et slikt ansvar"

Har gått veldig fort

Piratleder Geir Aaslid innrømmer at det hele har gått litt fort, men at det ikke var noen tvil om at de norske piratene måtte trå til og hjelpe sine svenske kolleger og meningsfeller.

- Vi var på tur til Stockholm forrige helg for å knytte kontakter i det svenske piratpartiet, og da snakket vi litt om dette, sier Aaslid.

Han forteller også at det har vært foretatt et sentralstyrevedtak i partiet, og det gikk enstemmig igjennom.

- Det er kun konkurranse fra nytenkende tjenester som The Pirate Bay som kan tvinge frem gode distribusjonsmodeller, og derfor er det viktig å bistå, sier piratene i en pressemelding.

- Norge har jo allerede prøvd The Pirate Bay i retten og kom frem til hvor viktig det er med fritt internett. Det er på tide at Norge begynner å diskutere hvor viktig åndsverksloven er, og at den utvikles i feil retning. Norske myndigheter kommer ikke til å ta ned The Pirate Bay uten å forandre lovene, det viser jo Telenorsaken, påpeker en kilde i The Pirate Bay overfor Computerworld.

Det er også verdt å nevne at piratene ikke har installert noen fysiske bokser eller samband i Norge. De ruter kun trafikk for nettstedet, og lagrer ikke noe innhold av noe slag.

- Piratpartiet Norge er ikke en ISP, påpekes i pressemeldingen.

- Vi vil ha en kulturminister, ikke en sensurminister.

Piratpartiets støtte til the Pirate Bay er en symbolsk handling som gjøres for å støtte det de kaller en søkemotor for kulturinnhold.

- Handlingen vår er også en kraftig protest mot den nye åndsverksloven, hvor regjeringen vil sensurere hva folk har lov å se på nettet. Vi aksepterer ikke at regjeringen reverserer kursen, sier Aaslid til Computerworld.

Han får han gjensidig støtte i The Pirate Bay:

- Når The Pirate Bay kommer via Norge til verden så kan ingen dukke for å diskutere åndsverksloven. Norge blir nå nødt å ta stilling. Og folket vil ha The Pirate Bay, det er det ikke tvil om, hevder en kilde i The Pirate Bay overfor Computerworld

Frihet på internett er tross alt kjernen i Piratpartiets politikk, og et åpent internett er svært viktig for samfunnsutvikling og demokratiet, mener de. Derfor er partiet mildt sagt lite begeistret for den nye åndsverksloven, noe som har gjort avgjørelsen om å bidra med støtte til The Pirate Bay og de svenske kollegene enda enklere.

- Vi har sett på forslaget til kulturministeren om å tillate dinosaurene å drive privat politietterforskning uten at det skal kreves konsesjon først. Hovedtrusselen i forslaget til ny åndsverkslov er at det uten konsesjonskrav åpnes for useriøs inkasso mot eierne av IP-adresser som ikke er de samme som kan ha nedlastet noe som de også kan ha kjøpt legalt, sier Aaslid.

Han legger til at selv om det er innebygd en del beskyttelse i grunnloven, så er det dessverre slik at de med størst pengesekker kan ture frem og skremme folk til å føye seg.

- Hele fildelingsproblematikken har oppstått fordi konsumentene har flyttet seg til nettet. Men de som tilbyr innhold nekter å flytte seg etter. Det er de som tar til seg ny teknologi som kommer til å overlede. De andre vil dø ut. Og det hjelper ikke med heksejakt på fildelere, avslutter Aaslid.

Lov Og Rett