Obama overstyrer Apple-dom

Obama overstyrer Apple-dom

Presidenten legger ned veto mot importforbud av enkelte Iphone og Ipad-modeller.

Den amerikanske handelsorganisasjonen ITC (U.S. International Trade Commission) bestemte den 4. juni i år at Apple har krenket et 3G-relatert patent eid av Samsung.

Resultatet ble et importforbud mot flere av Apples produkter, inkludert Iphone 4S, Iphone 3GS, Ipad 3G og Ipad 2 3G. Forbudet skulle gjelde fra i dag, 5. august.

Nå har Obama-administrasjonen lagt ned veto mot bestemmelsen fra ITC. Det er første gang siden 1987 at en president har overstyrt en avgjørelse fra handelsorganisasjonen.

Negative konsekvenser

Årsaken til veto er ifølge Cnet.com at importforbudet vil få "negative konsekvenser for konkurransevilkår i den amerikanske økonomien og for amerikanske forbrukere".

Apple er naturlig nok begeistret, og sier i en uttalelse at selskapet "applauderer administrasjonen for å forsvare innovasjon".

- Det var galt av Samsung å misbruke patentsystemet på denne måten, heter det videre i uttalelsen.

Samsung er derimot ikke spesielt begeistret, og sier til Cnet at de er svært skuffet over vetoet.

- ITC sin avgjørelse tok høyde for at Samsung har forhandlet i god tro, og at Apple fortsatt ikke er villige til å ta ut lisens, heter det fra det sør-koreanske selskapet.

De to selskapene har lenge vært i tottene på hverandre, og allerede 9. august offentliggjør ITC en retalert avgjørelse. Denne gangen er det Apple som mener Samsung har kopiert flere design- og maskinvarerelaterte elementer.

Dersom Apple vinner frem i ITC kan det føre til salgsforbud på flere av Samsungs eldre produkter, inkludert Galaxy Tab 10.1.

Lov Og Rett