Opera jubler etter Microsoft-forlik

Opera jubler etter Microsoft-forlik

EU godkjenner IE-meny, og Microsoft åpner Windows og Office.

Microsoft ble beskyldt for nettleser-monopolvirksomhet av norske Opera, og anmeldt til EU i slutten av 2007. Microsoft var ikke interessert i bøter for monopolvirksomhet, og satte i gang hjernekvernen. Etter flere skisser på hvordan problemet kan løses, har EU nå godkjent nettlesermenyen som ble forelagt for et par uker siden, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Planen er at det skal dukke opp en liten applikasjon der alle de fem største nettleserne dukker opp i tilfeldig rekkefølge, slik at brukeren selv kan velge hvilken vedkommende vil ha. De fem største er for tiden Microsofts Internet Explorer (IE), Mozillas Firefox, Opera Softwares Opera, Apples Safari og Googles Chrome. Også sju andre nettlesere vil være å finne i applikasjonen.

- En seier for web-brukere

Teknologisjef i Opera Håkon Wium Lie jubler.

- En seier for fremtiden til weben og dets brukere, sa han på en pressekonferanse.

Hans store bekymring har vært at Microsoft har latt være å respektere teknologistandarder som brukes av andre nettselskaper. Ettersom IE har to tredeler av markedet, ble konsekvensen at mange nettselskaper skreddersydde sidene sine for IE, uten å ta hensyn til webstandarder, langt mindre Opera og andre nettlesere.

Håper på ny start

Menyen vil dukke opp for brukere i EU og EØS via Windows Update rundt mars måned. Ettersom kommisjonen har akseptert løsningsforslaget, er det juridisk bindende. Boten om Microsoft skulle la være, kan være opptil ti prosent av sin globale omsetning i henhold til EU-regler.

- Vi håper dette stenger et langt kapittel i et noen ganger vrient forhold med kommisjonen, og vi håper det åpner et nytt et, sa konkurransekommissær Neeelie Kroes på pressekonferansen.

EU forbeholder seg retten til å kreve endringer om løsningen ikke skulle gi ønsket resultat.

Microsoft kommer kommisjonen i forkjøpet og føyer seg etter flere søksmål før de har rukket å bli formell EU-prosess, les mer på neste side!

Lov Og Rett