Opera vinner fram i EU

Opera vinner fram i EU

EU anklager Microsoft for monopolvirksomhet igjen, og starter samtidig etterforskning rundt Office og Server.

Microsoft er nå formelt beskyldt for monopolvirksomhet av EU på grunn av måten Internet Explorer (IE) er koblet til Windows.

Det er langt fra første gang Microsoft havner i IE-trøbbel. For ni år siden prøvde myndighetene i USA å fjerne IEs urettferdige overtak over andre nettlesere. For fem år siden fikk Microsoft en bot på 1,6 milliarder dollar av EU nettopp av samme årsak.

Den nye tiltalen ble overlevert Microsofts hovedkvarter i Washington forrige torsdag. Selskapet har uttalt at de vil se på monopolanklagen og komme med et svar innen to måneder, slik som prosessen i slike saker tilsier i EU.

Opera-gnist

Monopolanklagen fra EU er ikke den siste som er ventet mot selskapet etter at det tapte en anke på milliardboten. De siste protestene kommer etter ett års etterforskning, noe konkurrenten Opera var en pådriver for. Opera-direktør Jon von Tetzchner setter pris på siste nytt fra EU.

- Det viser at de tar dette veldig alvorlig, sier han til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste lørdag.

Han understreker samtidig at han er usikker på hvorvidt EU har tatt stilling til begge klagene Opera står bak. Den ene går på kombinasjonen av Windows og IE, den andre går på at han mener Microsoft undergraver åpne programstandarder på nettet – som igjen gjør at sider som er designet for å fungere i IE, som etter siste måling har vel 70 prosent markedsandel ifølge selskapet Net Applications, ikke alltid fungerer like bra i andre nettlesere.

Også annet

Samtidig som EU startet etterforskning av Windows/IE-pakken, startet kommisjonen også en separat etterforskning som skal ta rede på om Microsoft tilbakeholder informasjon fra selskaper som ønsker å gjøre sine produkter Microsoft Office-kompatible.

Kommisjonen ser også etter samarbeidsproblemer relatert til Windows Server og Microsofts .Net-rammerverk, etter en klage fra IBM, Sun, Oracle, Red Hat og Opera.

- Sistnevnte gransking pågår fortsatt, sier Jonatahan Todd, en talsmann for EU-kommisjonen.

Lov Og Rett