Politiet skal hacke britene

Politiet skal hacke britene

Britiske myndigheter vil i økt grad «fjernhacke» vanlige hjemme-pcer uten ransakelsesordre.

«Fjernransakelse» er et mye diskutert ord i Storbritannia nå, skriver The Times. Det går ut på at politiet eller MI5 hacker britiske hjemme-pcer. Denne type etterforskning planlegger det innenriksdepartementet i Storbriannia, å drive med i økt omfang.

Planene kommer i kjølvannet av en EU-avgjørelse som gir politimakter i EU grønt lys til å kunne overvåke privat eiendom i et utvidet omfang, uten rettsgodkjennelse.

Den statsautoriserte hackingen, som ikke overraskende har fått rettighetsorganisasjoner til å rase, kalles «fjernransakelse». Data som samles, kan for eksempel være eposter, trafikk relatert til chatting og nettsurfevaner.

Hacker på forespørsel

En slik fjernransakelse er berettiget om en senioroffiser sier han eller hun tror det er nødvendig og «av riktige proporsjoner for hva som ønskes oppnådd» for å avdekke eller avverge alvorlig kriminalitet, som er definert til enhver kriminell handling som kan føre til fengselsstraff over tre år.

Det skal også være mulig for andre politimyndigheter i EU, for eksempel tyske eller franske, å be britisk politi hacke en britisk pc for så å få resultatet utlevert.

Vil ha rettsgodkjennelse

Motstandere av grepet, som omfatter både politikere i opposisjon og rettighetsorganisasjoner, reagerer særlig på at det ikke skal være nødvendig å få hacketillatelse fra retten.

- Folket vil ha dette kontrollert av nye lovgivninger og juridisk autorisasjon. Uten slike sikkerhetsventiler er det et ødeleggende støt til ethvert begrep om privatliv, sier Shami Chakrabarti, direktør i menneskerettighetsgruppen Liberty.

Ikke udelt enig

Skyggeinnenriksminister Dominic Grieve, hvis rolle er å være vaktbikkje overfor innenriksminister Jacqui Smith, er enig med politiet i at loven er fordelaktig når det gjelder etterforskning. Men han legger til:

- Utøvelsen av slik påtrengende makt frembringer store stridspunkter med hensyn til privatliv. Myndighetene må forklare hvordan de vil arbeide i praksis og hvilke sikkerhetsventiler som vil være på plass for å hindre misbruk.

Innenriksedepartementet sier det jobber med andre EU-stater for å se på detaljer knyttet til forslaget.

Siden 1994

Ifølge forsker Richard Clayton ved Cambridge University er det ikke noe nytt at politiet i Storbritannia fjernransaker pc-er. Det har vært gjort siden 1994, men har vært svært sjeldent før EU nå altså har gitt grønt lys for utvidelse av denne type etterforskning.

En lovendring i Computer Missuse Act i 1990 gjorde hacking lovlig, såfremt det er staten som har godkjent og utført det. En måte å gjøre dette på kan være via en fysisk key-logger mellom tastatur og datamaskin, selv om det i disse dager i så tilfelle nok er mest aktuelt med en form for trojaner sendt fra politiet via epost.

Denne typen overvåkning har ifølge The Association of Chief Police Officers vært strengt underlagt retningslinjene kalt Regulation of Investegatory Powers Act.

Lov Og Rett