Raser mot EUs opphavsretts-forhandlinger

Raser mot EUs opphavsretts-forhandlinger

En rekke diskusjoner om opphavsrett pågår nå i Brussel. Nettaktivister kaller det "bortkastet tid".

Forkjempere for digitale rettigheter og friheter er ikke imponert over EU-kommisjonens samtaler om opphavsrett som startet på mandag.

Diskusjonene er ”bortkastet tid” og ”en skandaløs måte for kommisjonen å unnvike en reform av lov om opphavsrett”, mener den franske organisasjonen La Quadrature du Net.

”Licensing for Europe”, som dette møtet heter, er en serie samtaler og diskusjoner med innholdsleverandører og brukere, med mål om å reformere opphavsretten uten å endre loven.

Det første møtet som ble innledet mandag morgen tok for seg ”bruker-generert innhold og lisensiering av kopibeskyttet materiale for brukere på en liten skala”.

- Vilkårene ikke bør aksepteres

La Quadrature du Net, som var tilstede ved diskusjonene om Telekom-pakken, er ikke fornøyd med hva som foregår på disse møtene.

- 75 prosent av deltagerne i arbeidsgruppen, som handler om brukere, har forbindelser til underholdningsindustrien, og temaene og målene er definert på en slik måte at industrien får ting gjort på sin måte, og ingenting endres, sier organisasjonens talsmann, Jérémie Zimmermann till Computerworlds nyhetstjeneste.

- Gjennom dette initiativet viser EU-kommisjonen sin forakt for de mange medborgere som hjalp til med å slå ned Acta-avtalen og som fortsatt er mobiliserte mot undertrykkende lovgiving. Ingen borger bør akseptere vilkårene i ”Licenses for Europe”.

- Lisensiering ikke alltid en løsning

Eu-kommisær Neelie Kroes, ansvarlig for unionens digitale agenda, oppfordret samtidig alle deltagerne til å ha et åpent sinn.

- Digital teknologi har blitt sett på som en trussel mot innholdet istedenfor enn en mulighet, sier Kroes.

Hun legger til at lisensiering ikke vil være løsningen i alle tilfeller, at pragmatiske løsninger kan være like gyldige som en lov, og at selskapene må tilpasse seg den nye digitale virkeligheten.

Les om: