Samsung bjeffer mot Apple

Samsung bjeffer mot Apple

Asiaten mener amerikaneren krenker patenter med Iphone 5 og protesterer mot partisk juryformann.

Så var det i gang igjen.

Denne gangen er det Samsung som mener Apple krenker Samsungs patenter med nylanserte Iphone 5, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Samsung Eletronics i USA har begjært å få den nye i-telefonen føyet inn i patent(mot)søksmålet de har gående mot Apple. De ønsker at salg av smarttelefonen lyses i bann.

Historien mellom de to kamphanene går langt tilbake, Apple saksøkte Samsung i april 2011 - og Samsung gikk som seg hør og bør til motsøksmål. Det er slik det ofte arter seg i amerikanske patentstrider.

Apple fikk

medhold av juryen i slutten av august 2012
, etter en såpeopera av en rettsak.

Siden den tid har retten opphevet bannlysningen om salg av Samsung Galaxy 10.1 fra juni, ettersom juryen kom til at denne ikke krenket Apples designpatent likevel.

- Må svare

Ifølge Samsung er det nettopp slike retts-finter som gjør at de nå må svare med «motangrep».

- Vi har alltid foretrukkket å konkurrere i markedet med våre innovative produkter, heller enn i rettsaler. Men Apple fortsetter å ta agresssive juridiske grep som vil begrense markedskonkurransen. Under disse forhold har vi lite valt annet enn å ta skrittene som trengs for å beskytte våre oppfinnelser og intelektuelle rettigheter, heter det i en uttalelse fra Samsung.

Juryen mente dog at

Samsung skal betale Apple én milliard dollar
for patentene de ble funnet å krenke. Siden den tid har Apple krevet
707 millioner dollar til.

- Mobilkrigen er langt fra ferdig
, var den samlede vurderingen til norske it-kommentatorer etter juryens tale.

Krever gjenopptakelse

Og jommen fikk de norske kommentatorene rett. Ikke bare går Samsung til søksmål mot Iphone 5, de krever også rettsaken der det foreligger en kjennelse fra juryen tas opp på nytt igjen, fordi de mener juryformannen har opptrådt uærlig og partisk.

Det kommer frem i et dokument levert til distriktretten i Nord-California, skriver Computerworlds nyhetstjeneste. Samsung mener juryformann Velvin Hogan har vært uærlig under den såkalte «voir dire»-prosessen, som er prosessen der retten spør ut jurymedlemmer for å finne ut om de er partiske i saken.

Les også kommentar:

Patetiske patenter

Ifølge Samsungs advokat unnlot han å nevne at han har saksøkt sin tidligere arbeidsplass, harddiskprodusenten Seagate, for kontraktbrudd.

Samsung har et «substansielt strategisk samarbeid med Seagate», ifølge Samsungs advokater, et strategisk samarbeid som nådde nye høyder da Apple la 1,375 milliarder dollar på bordet for å kjøpe seg inn i Seagate, hvor de nå er majoritetseier.

Advokatene mener Hogan bevisst unnlot å nevne dette.

Ikke uten følelser

I tillegg var Hogan taus under «voir dire» da han ble spurt om han hadde sterke følelser eller meninger om det amerikanske rettssystemet. Men etter dommen sa han til pressen at han var tilfreds fordi dommen beskytter intelektuelle rettigheter og sender et budskap om at patentbryteri ikke er rett, samt at signalet med milliardboten sier noe mer enn en dask på lanken.

Han eier selv patenter, og sa helt konret

følgende:

- Vi ville ikke gi carte blanche til et selskap, uavhengig av navn, til å bryte noens immaterielle rettigheter.

- Vi ville sikre at beskjeden vi sendte ut ikke bare var en dask på lanken. Vi ville sikre at beløpet var høyt nok til å være smertefullt, men ikke urimelig.

Samsungs advokater mener også Hogan kan ha brukt sitt syn til å påvirke resten av jurymedlemmene, basert på øvrige uttalelser juryformannen har gjort til media etter rettsaken.

- På grunn av alt dette må herr Hogans oppførsel under «voir dire» og under juryoverveielsen totalgranskes i en høring der alle jurydmedlemmer er til stede og kan kun kureres dersom det innvilges en ny rettsak, sier advokatene.

Ipad mini = mer sirkus?

I tillegg til milliard-boten førte juryens dom til salsforbud på flere Samsung-modeller, slik som Galaxy S, Galaxy S II, Galaxy Nexus og Galaxy Pad 10.1.

Så sies det også at Apple lanserer Ipad mini 17. oktober. Samsung var tidlig ute med en sjutommer, så når Apples variant kommer på markedet blir det spennende å se om også den ønskes tilføyd i Samsungs eget søksmål mot Apple.

Krigen er fremdeles ikke over.