SAP må betale åtte milliarder til Oracle

SAP må betale åtte milliarder til Oracle

Skal være den største erstatningen for piratkopiering noensinne.

De siste elleve dagene har Oracle sloss mot SAP i en rettsal i Oakland, California.

SAP var beskyldt for å ha piratkopiert programvare og support-materiale fra Oracle.

Dommen falt i går, og SAP må punge ut hele 1,3 milliarder dollar, nærmere åtte milliarder kroner.

Ulovlig nedlastning

Det er ikke SAP selv, men deres datterselskap Tomorrownow, som skal ha gjort piratkopieringen. Selskapet har spesialisert seg på support-tjenester til kunder av erp-selskapet JD Edwards og crm-selskapet Peoplesoft.

Disse to hadde Oracle nettopp kjøpt opp da SAP selv kjøpte Tommorownow for fem år siden. Det blir hevdet at SAP følte seg truet av konkurrentens oppkjøp, og ville begrense Oracles inntekter ved å kjøpe selskapet som konkurrerte med dem på support. I tillegg kan de ha ønsket at kunder som da fikk et forhold til SAP ville fatte større interesse for deres egne løsninger.

Dette er selvsagt ikke ulovlig, men Tomorrownow blir beskyldt for å ha lastet ned langt mer enn de har lov til fra Oracles nettsider for å glede sine kunder. Ved å tilby programvare og support-materiale gratis, som de egentlig skulle betalt Oracle klekkelige summer for, ble de dermed beskyldt for piratkopiering.

Skuffet SAP

SAP nektet først, men da rettsaken begynte innrømmet de langt på vei at kopieringen har funnet sted.

De sa seg villig til å betale 40 millioner dollar for å få saken ut av verden, men må altså ut med hele 1,3 milliarder dollar.

- Vi er selvsagt skuffet over denne dommen, og vil nå prøve alle tilgjengelige muligheter, inkludert anke om nødvendig, er SAPs offisielle uttalelse.

- Dette er den største summen noensinne som har blitt betalt for piratkopiering! jubler Oracle i sin uttalelse.

Skadet rykte

It-bransjen har fulgt spent med på saken, og flere toppdirektører, inkludert Oracles Larry Ellison, har måttet stille i vitneboksen.

- SAP har lært på den tøffe måten at stjeling er galt, og at til og med store programvareselskap vil bli straffet for det. Kanskje spesielt store programvareselskap, sier analytiker Rebecca Wettemann i Nucleus Research, som har fulgt rettsaken, til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Den største skaden for SAP vil ikke være økonomisk, men i markedet hvor de konkurrerer. Oracle kjører på med nye generasjoner Fusion-applikasjoner og oppdateringer, mens SAP har lite å tilby annet enn et dårlig rykte, mener hun.

Lov Og Rett