Slik navigerer du i Vistas lisens-jungel

Slik navigerer du i Vistas lisens-jungel

Hva har du lov til og hva vil ikke Microsoft ha noe av?

Når et nytt produkt forhåndslanseres, har det ofte ødeleggende effekt for salget av forgjengeren som fortsatt er i salg. Hvem vil kjøpe et produkt som er avleggs om noen få måneder? Noen ganger kan man opprettholde salget ved å dumpe prisen på det eksisterende produktet for i det minste å få tømt lagrene av det utgående produktet.

Det gjelder imidlertid ikke i like stor grad for et operativsystem som for et mer fysisk produkt som en pc.

Nå er det heller ikke Microsofts hovedgeskjeft å selge pc-er, men siden Windows er forhåndsinstallert på majoriteten av nye pc-er, er det tvingende nødvendig for Microsoft å finne en løsning som opprettholder salget av både pc-er og operativsystemer i tiden frem til Vista har tatt over.

LES OGSÅ: Kan du oppgradere til Vista?

Løsningen har fått navnet «Express Upgrade». Det går ut på at du kan oppgradere en pc du kjøper i dag med XP installert, til Vista, innen 31. mars. Dette er et program utviklet i samarbeid mellom pc-leverandørene og Microsoft, og det er også opp til den enkelte leverandør å fastsette prisen på denne ordningen. Du kan også oppleve forskjellig prissetting avhengig av om det er engelsk eller norsk versjon.

Microsoft har laget et tilsvarende program for Office-pakken kalt «Office Technology Guarantee». Det betyr at du kan oppgradere til Office 2007 på bakgrunn av den Office 2003 du får preinstallert på maskinen du kjøper nå. I begge tilfeller er det viktig at du tar vare på kvitteringer og lisensnøkler for å legitimere at du har krav på oppgraderingen.

Lisenser til maskinen, ikke mennesket

Vista-familien har mange medlemmer tilpasset forskjellige brukssituasjoner og maskinvare. Felles for lisensene er at de er knyttet til maskinvaren (pc-en) og ikke en person.

Det er en del som går rundt og tror at når de har kjøpt en fullversjon av Windows, har de lov til å installere den på så mange maskiner de vil, så lenge de bruker dem selv. Noen tror at det ligger en begrensning i at de ikke får lov til å bruke flere maskiner med den samme lisensen samtidig. Med andre ord at det skal være greit å ha den samme lisensen installert på kontormaskinen som på den bærbare.

Det er ikke tilfellet med Vista, og har heller ikke vært det med XP. To maskiner krever to lisenser, punktum.

Aktivering – er den ekte?

De som har installert en XP-lisens, kjenner til Microsofts produktaktivering. Det går ut på at det genereres en nøkkel eller kode basert på maskinvaren i pc-en sammenholdt med lisensnøkkelen, som så automatisk blir sendt til Microsoft over Internett. Dersom alt er ok, aktiveres lisensen automatisk og du kan bruke operativsystemet av hjertens lyst.

LES OGSÅ: Slik installerer du Vista

Hvis du har byttet for mange av komponentene i pc-en til at nøkkelen ikke stemmer lenger, eller du har reaktivert for mange ganger, må du ta en telefon til Microsoft. Da må du forklare situasjonen før du får utdelt en ny aktiveringskode. Det samme systemet gjelder for Vista. I klartekst betyr det reaktivering hvis du bytter hovedkort eller harddisk.

Allerede før selve lanseringen av Vista ble lisensbetingelsene endret i forhold til den opprinnelige Vista-lisensen. Microsoft sier: «Vi har lyttet til tilbakemeldinger fra kundene våre og besluttet å endre lisensbetingelsene på ett punkt.» En tekst som de hevdet var formulert med hensyn på piratkopiering, begrenset flyttingen av lisensen fra en maskin til en annen til bare å kunne gjøres én gang.

«Et ramaskrik fra entusiaster» er en annen formulering Microsoft kunne brukt for å beskrive tilbakemeldingene på den opprinnelige teksten. Slik det nå er blitt, kan du flytte lisensen så mange ganger du vil. Forutsetningen er at du avinstallerer operativsystemet på den maskinen du flytter fra.

Endringen betyr mye for et lite mindretall. De aller, aller fleste Windows-lisenser er OEM-lisenser som er ferdiginstallert fra pc-leverandøren. Slike lisenser er det ikke anledning til å flytte fra maskin til maskin uansett, og brukerne har heller ikke behov for det. For entusiastene derimot, som oppgraderer og bytter maskinvare ofte, er det viktig med denne endringen.

OEM-lisenser

OEM står for Original Equipment Manufacturer og betyr i denne sammenhengen en offisiell pc-bygger eller produsent. De selger normalt Windows ferdig installert, og det kan til og med være vanskelig å få den levert uten.

LES OGSÅ: Trenger du ny Vista-pc?

Prisen på operativsystemet er lavere når det selges sammen med en pc enn om du skulle kjøpt en lisens og pc-en separat. OEM-lisenser har imidlertid den begrensningen at du ikke har lov til å flytte den til en annen maskin i det hele tatt. Det er heller ikke sikkert at det følger med en separat cd med operativsystemet på. I mange tilfeller er det bare bakt inn i en gjenopprettings-cd.

Retail-lisenser

Slike lisenser kalles også fullversjoner. Dette er lisenser som kjøpes separat fra maskinvare. Du kan dermed installere den på hva du vil. Du kan også flytte den fra en maskin til en annen, men du har ikke lov til å ha den samme lisensen installert på to maskiner samtidig.

Bedriftslisenser

Express Upgrade-programmet er beregnet primært for forbrukermarkedet. For større bedrifter er det Volume Activation 2.0 som er interessant for Vista-lisenser og Longhorn Server.

Bedrifter som bruker volumlisenser, kan berolige seg med at Volume Activation 2.0 ifølge Microsoft ikke er koblet til fakturering på noen måte. Det vil si at dersom du betaler for 1 000 lisenser men har 1 100 installasjoner, kommer det ikke automatisk regning på de ekstra 100 gjennom denne funksjonen.

EULA – teksten du skipper

EULA, eller «End User License Agreement», er den teksten de aller fleste av oss glatt hopper over for å velge «Jeg aksepterer lisensbetingelsene» når vi installerer programvare.

Den er vanligvis forfattet av amerikanske advokater som ikke akkurat er kjent for å skrive enkelt og kort. Det er lagt arbeid i å gjøre lisensteksten for Vista enklere å forstå enn den var for XP, men de fleste vil fortsatt hoppe over lesingen.

Det er nytt at lisensbetingelsene inneholder et punkt om virtuelle maskiner. Kort fortalt kan alle utgaver av Vista være vert for en virtuell maskin, enten en bruker Microsofts egen Virtual PC Solution eller for eksempel VMWare.

Det er imidlertid bare Vista Business og Ultimate som kan være gjest på en virtuell maskin. For tiden er virtuelle maskiner hyppigst brukt i bedriftssammenheng, slik at denne begrensningen i praksis ikke er så stor. Microsoft har imidlertid lagt inn en bestemmelse på at du ikke får lov til å benytte Microsoft DRM-beskyttet (Digital Rights Management) materiale eller BitLocker (harddiskkryptering) i en slik konfigurasjon. Særlig det første vil sikkert avlede en del protester.

Uansett gjelder fortsatt regelen om én lisens per maskin; virtuell eller ikke.

Genuine advantage – gulrot og pisk

Dette er et system Microsoft bruker for å gi fordeler til dem som bruker ekte lisenser fremfor dem som bruker piratlisenser. Det gjelder for eksempel Windows Update-funksjonen, som automatisk kan hente ned oppdateringer og tilleggsfunksjoner for Windows og Office. I kommunikasjonen mellom maskinen din og Windows Update-nettstedet, sjekkes det om du har en lovlig lisens før du får slippe videre.

Vista tar dette et steg videre under navnet «Windows Software Protection Platform». Dersom du ikke har aktivert Vista-lisensen, noe som er vanskelig med en piratlisens, vil du etter 30 dager miste stadig mer og mer funksjonalitet. Du ender opp med et simpelt brukergrensesnitt der du kan bruke nettleseren en time av gangen, med kraftige begrensninger i annen bruk.

Funksjonen minner om en «kill switch», som ikke klinger godt i ørene til erfarne brukere. Logikken med at dersom du ikke har betalt for en gyldig lisens, skal du heller ikke få lov til å bruke operativsystemet, er det imidlertid ikke vanskelig å ha forståelse for. Lisensvegrere har andre gode alternativer. Microsoft varsler også at de kommer til å ta i bruke slike funksjoner på flere av sine produkter fremover.

Som før, med XP, vil Vista-brukere uten gyldig lisens fortsatt kunne laste ned og få tilgang til de mest kritiske sikkerhetsoppdateringene. Det er ikke heldig for verken Microsoft eller lisensbetalere at det er en armada av pc-er på internett som ligger åpne for angrep via kjente, men utettede, sikkerhetshull.

Les mer om Windows Vista i Kunnskapssenter

Lov Og Rett