Snart starter Opera vs. Microsoft

Snart starter Opera vs. Microsoft

EU vil om kort tid kreve svar om Internet Explorer-tvangen, men saken kan ta mange år.

EU har nå spikret datoen for når de skal starte å diskutere hvorvidt Internet Explorers (IE) tilknytning til Windows gir en monopolsituasjon. I starten av juni begynner høringen der Microsoft skal forsvare det hele, kunne talsmann for EUs konkurransekommisjon Jonathan Todd fortelle flere medier mandag.

En kilde nær Microsoft sier til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste at selv om Microsoft har setterspurt høringen, har de fremdeles ikke bestemt seg 100 prosent for om de faktisk skal delta.

Mange med

Høringen blir en sjanse for Microsoft til å forsvare seg mot anklagene om at selskapet «forstyrrer konkurransen» i nettlesermarkedet ved å bundle Windows med IE. Båndet mellom de to gir IE en distributørfordel andre nettlesere ikke kan oppnå, påpeker kommisjonen.

Det er norske Opera startet hele prosessen. I desember 2007 fikk selskapet ballen til å rulle da selskapet krevde at Microsoft kutter båndet mellom sitt eget operativsystem og sin egen nettleser, samt at IE må forholde seg til webstandarder. Siden januar har flere aktører kastet seg inn i kampen, blant annet Mozilla og Google.

Kommisjonen har ikke spesifisert hva de kan kreve fra Microsoft, men har hintet om at bøter og krav om at brukere skal kunne få valg om andre nettlesere eller eventuelt slå av IE kan være aktuelt.

Kan drepes i 7: - Ikke nok

I Windows 7 har Microsoft for første gang lagt inn en mulighet for å fjerne Internet Explorer. Opera-sjef Jon Von Tetzchner synes imidlertid dette ikke er bra nok.

Saken ta flere år etter at høringen er over. I en tidligere sak, der EU tiltalte Microsoft for å blokkere konkurrenters tilgang til teknologi som trengs for å få programvaren til å fungere strøkent med Windows, forsvarte Microsoft seg i november 2003. Saken var ferdig i oktober 2007 etter at Microsoft tapte en viktig anke og føyet seg etter EUs krav.

I april har IE etter Net Appliactions tall 66,1 prosent av markedet, ned 0,72 prosent fra måneden før.

Lov Og Rett