SOPA-motstandere vil ha OPEN

SOPA-motstandere vil ha OPEN

Etter all motstanden mot SOPA introduseres nå alternativet Online Protection and Enforcement of Digital Trade, OPEN.

25 motstandere av lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) står bak alternativet Online Protection and Enforcement of Digital Trade (OPEN).

Lovforslaget ble introdusert av den republikanske representanten Darrell Issa i den amerikanske kongressen onsdag 18. januar.

OPEN foreslår at opphavsrettsinnehavere kan registrere klager om brudd på åndsverkslovene direkte til United States International Trade Commission (USITC).

Klagene skal behandles av USITC, og kommisjonen skal avgjøre om det er nødvendig å gripe inn.

- OPEN er et bedre forslag

Flere nettsteder demonstrerte sin motstand mot SOPA med å gå av luften onsdag 18. januar. Blackouten av oppslagsverket Wikipedia er et godt eksempel på hvor alvorlig nettsamfunnet tar lovforslaget.

Verden fikk dermed en beskjeden smakebit på et internett hvor kommersielle interesser settes høyere enn ytringsfrihet og fri flyt av informasjon.

Les mer:

Derfor er Wikipedia svart

Den mest alvorlige kritikken av SOPA grunner i at lovforslaget er alt for bredt. Loven åpner for at det meste av nettsteder som for eksempel baseres på brukergenerert innhold, som for eksempel Wikipedia, kan rammes og sensureres av loven.

Darrel Issa introduserte alternativet OPEN i den amerikanske kongressen samme dag.

- OPEN er en smartere måte å beskytte skattebetalernes rettigheter og samtidig beskytte internett. Den er en målrettet og effektiv løsning på problemet med utenlandske nettsteder som stjeler fra amerikanske artister og innovatører, sier Issa.

- Frihavn for kriminelle

SOPA-tilhengere mener på sin side at OPEN ikke er nok til å stoppe nett-piratene.

- OPEN-forslaget gjør internett enda mer åpent for utenlandske tyver som er ute etter å stjele amerikansk teknologi og beskyttet materiale uten å opprettholde amerikanske virksomheters og forbrukeres rettigheter, sier SOPA-sponsor Lamar Smith, republikansk representant fra delstaten Texas.

Han mener forslaget vil skape en "frihavn for kriminelle" som ønsker å rane til seg amerikanske produkter og teknologi.

I den virkelige verden vil SOPA, slik den står i dag, gi amerikanske myndigheter makt til å filtrere internett. OPEN representerer på sin side et kompromiss mellom sensur og beskyttelse av opphavsrett.

Frittalende SOPA-motstanderne, blant annet store og viktige Consumer Electronics Association (CEA), ser på OPEN som et positivt forslag, og et skritt i riktig retning.

- Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å støtte OPEN når det blir introdusert, heter det i en tidligere uttalelse fra CEA.

Lov Og Rett