Søppelpost-konge tiltalt

Søppelpost-konge tiltalt

Påtalemyndigheten hevder han hacket 500.000 Facebook-kontoer.

Den notoriske søpplepostsprederen Sanford Wallace må møte i tingretten i California i USA 22. august, tiltalt for bedrageri.

Han anklages for å ha brutt seg inn i Facebook-kontoer og brukt disse til å sende 27 millioner søppelpostmeldinger i løpet av 2008 og 2009, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Stjal brukernavn og passord

Den 43 år gamle mannen skal ha hacket Facebook-kontoer og stjålet brukernavn og passord, for deretter å poste søppelpost på ofrenes Facebook-vegger, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Wallace skal ha tjent penger på svindelen ved at søppelposten har drevet webtrafikk til markedsføringsselskaper, som betaler for antall klikk de kan levere til forskjellige nettsteder.

Wallace ble på 1990-tallet viden kjent som en av søppelpostens mest lydhøre forsvarere. Han er blitt saksøkt en rekke ganger for sine handlinger, blant andre av MySpace og Den amerikanske handelskommisjonen.

Notorisk

Men dette er første gang han må møte i retten tiltalt for kriminelle lovbrudd.

Tidligere er Wallace også blitt saksøkt av Facebook, som vant det sivile søksmålet der Wallace ble dømt til å betale Facebook erstatning på litt over 700 millioner dollar, eller i underkant av fire milliarder norske kroner. Som en del av dommen fikk Wallace også forbud mot å bruke Facebook.

I kriminaltiltalen mot Wallace anklages han for forakt for retten fordi han skal ha logget seg inn på det sosiale nettverket da han var ombord i et Virgin Airlines-fly fra Las Vegas til New York i april 2009. Videre skal Wallace i januar i år ha opprettet en Facebook-profil under navnet David Sinful-Saturday Fredericks.

Risikerer 16 år bak murene

I en epost til Computerworlds nyhetstjeneste sier Facebook at selskapet applauderer den amerikanske Riksadvokaten og FBI for deres innsats for å straffe søppelpostspredere.

- Nå risikerer Wallace lang tid i fengsel for denne ulovlige virksomheten. Vi kommer til å fortsette å jobbe for både sivilrettslige og strafferettslige konsekvenser for søppelpostspredere og andre som forsøker å skade Facebook eller personer som bruker vår tjeneste, heter det i e-posten.

Dersom Wallace blir dømt, risikerer han mer enn 16 år i fengsel. Han ble sluppet løs mot litt under 600.000 kroner i kausjon på torsdag, og skal altså møte i retten i San Jose i California 22. august.

Lov Og Rett