Superdatamaskin skal forutse mord

Superdatamaskin skal forutse mord

Fremtidsfilmen Minority Report kan bli virkelighet allerede neste år.

I science fiction-filmen Minority Report fra 2002 står Tom Cruise i spissen for en politienhet som ved hjelp av avansert teknologi og klarsynte mennesker er i stand til å forutse hvor og når et fremtidig mord vil finne sted.

Filmens handling er lagt til året 2054, men virkeligheten er i ferd med å innhente fantasien i den amerikanske staten Pennsylvania.

Fengselsvesenet i delstaten har sett seg lei på at innsatte som blir innvilget prøveløslatelse igjen begår alvorlig kriminalitet, i verste fall drap.

Svaret er en superdatamaskin til rundt 1,5 millioner kroner som skal fôres med opplysninger om de innsatte og statistiske data.

Forutser drap

Mannen bak supermaskinen er professor i kriminologi og statistikk, Richard Berk, fra University of Pennsylvania.

- Systemet kan forutse hvem som vil drepe på nytt. Ved hjelp av flere tiår med data er jeg i stand skille potensielle mordere fra fanger som sannsynligvis ikke vil begå drap igjen, sier han til lokalavisen The Morning Call.

Allerede neste måned begynner arbeidet med å systematisere data på de titusener av innsatte som har gått inn og ut av statens fengsler de siste årene. Satt sammen med hvordan de oppførte seg etter løslatelse, skal Berk utarbeide en detaljert profil på hvilken type innsatte som begår alvorlig kriminalitet igjen.

Pilot neste år

Rundt 1,7 prosent av fangene som har blitt prøveløslatt har begått nye drap, ifølge statistikken. Berk mener han er i stand til å identifisere minst 80 prosent av denne gruppen.

En pilotutgave skal være klar i løpet av neste år, og da er hensikten at systemet aktivt skal benyttes til å avgjøre om innsatte skal bli innvilget prøveløslatelse eller ikke.

Lov Og Rett