Telekomreform vedtas i dag

Telekomreform vedtas i dag

Eu vil samle nasjonene i ett telemarked, og tvinge frem skille mellom tjenester og infrastruktur. Stor motstand blant gamle monopolister.

I dag skal Eus kommisærer stemme frem det som av mange blir karakterisert som en revolusjon i hvordan radiokonsesjoner blir tildelt innen Eu. Tanken er å samle alle de 27 nasjonale telemarkedene i ett marked, og å presse de tidligere nasjonale teleselskapene med å skille tjenster og infrastruktur.

Hovedtrekkene som formelt blir vedtatt av Europakommisjonen i dag, har vært kjent en god stund. De møter stor motstand blant de tidligere, nasjonale telemonopolistene, mens deres konkurrenter og de mindre selskapene støtter reformen.

Forsøkene på å åpne markeder som har vært preget av nasjonale teleselskaper begynte allerede i 1998. En rekke lover er blitt vedtatt siden da, for å fremme konkurranse og fjerne barrierer mellom landene.

Varsler nye monopoler

De store telegigantene hevder at et skille vil gi uønskede effekter.

- Selv om målet er å fremme konkurranse, så vil det påtvungne funksjonsskillet resultere i dannelsen av de facto monopoler og hemme satsingen på risikofylte investeringer i nye nettverk, sier ETNO, den europeiske telekombransjens handelsforening, som hovedsakelig består av tidligere monopolister, til Computerworlds nyhetstjeneste.

De små fornøyde

Selskaper som forsøker å konkurrere med de store, sier at skillet er essensielt for konkurranse.

- Kommisjonens avgjørelse om funksjonsskillet er et spesielt kritisk punkt. 17 land i Europa henger etter i bredbåndsutbygging fordi de har lite eller ingen skille i nettverket, sier ECTA, organisasjonen som fremmer konkurranse i telekombransjen.

LES OGSÅ: - Bredbånd må reguleres

Lov Og Rett