Telenor får ministerstøtte

Telenor får ministerstøtte

Utviklingsminister Erik Solheim mener det er urimelig at Telenor skal ha ansvar for alle underleverandører i Bangladesh.

- Telenor har fått overdreven kritikk fordi de har fått ansvar for alle negative forhold i Bangladesh. Men mange av forholdene i landet kommer av at Bangladesh er fattig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Finansavisen.

Telenor har fått mye kritikk etter avsløringer om barnearbeid og dødsfall i Bangladesh hos underleverandører av det Telenor-eide selskapet Grameenphone. I går holdt Solheim et innlegg på en konferanse om samfunnsansvar hvor rundt fem av 20 minutter handlet om ufortjent kritikk mot bedrifter som investerer i utviklingsland.

Bekymret for investeringsstopp

- Telenor må gjøre hva de kan for at kjernevirksomheten er maksimalt god, også for underleverandører. Men man må ikke kreve garantier mot problemer i hver eneste av de 700 underleverandørene i landet og deres underleverandører igjen. Da blir det ikke mulig å drive virksomhet i Bangladesh, sier Solheim.

Han uttrykker bekymring for at bedrifter skal slutte å investere i utviklingsland som Bangladesh av frykt for å gå på en liknende smell som Telenor.

- Telenors ansvar kan ikke være nede på nivået at hvis en ansatt i bedriften kjøper en iskrem fra et barn, så er det Telenors ansvar. Og av og til har en del av medieomtalen ligget på det nivået, sier Solheim til Finansavisen.

- Ikke mulig over natta

Han trekker paralleller til Norge på 50-tallet, da 30 mennesker blant annet døde under utbyggingen av Tokke vannkraftverk. Hadde noe slikt skjedd i dag ville det vakt veldig stor oppsikt, men på 50-tallet var dette sett på som akseptabelt, argumenterer han.

- Om så Mor Teresa ble statsminister i Bangladesh, så ville det ikke vært mulig å innføre norske standarder til HMS, fagforeninger og samfunnsansvar i næringsliv over natten, sa Solheim til de rundt 70 oppmøtte representantene for store, norske bedrifter.

Lov Og Rett