Telenor får støtte for trafikkbetaling

Telenor får støtte for trafikkbetaling

Fire av fem leverandører vil kreve betaling fra de store medieaktørene.

Dagens Næringsliv (DN) meldte i går at Telenor vil kreve betaling fra de innholdsleverandørene som sluker mest av båndbredden deres.

Nå forteller DN at Telenor har bred støtte i egen bransje.

Ventelo, Get og Lyse Tele går også inn for å ta betalt fra aktører som NRK, og dermed er fire av de fem største internettleverandørene med på opplegget.

Ikke alle er med

Det er bare Nextgentel av de fem største som ikke vil kreve betaling fra innholdsleverandørene. Heller ikke Netcom eller Ice vil gjøre dette på mobilt bredbånd.

De fire andre understreker at noen må ta regningen for utbyggingen av nettkapasiteten, og at det står mellom sluttbrukerne og innholdsleverandørene.

Men Forbrukerrådet er skeptisk.

Strider mot nettnøytralitet

Fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet mener det hele "i beste fall" er på kanten av retningslinjene for nettnøytralitet.

Telenor har nemlig forklart at trafikk fra aktører som ikke betaler for seg skal nedprioriteres.

- Telenors nye planer er et brudd med intensjonene i nettnøytraliteten om at all trafikk på internett skal behandles likt, sier Nortvedt i en pressemelding.

- Telenors nettregime vil skade innovasjonen og gjøre det vanskeligere for bedrifter uten store økonomiske muskler å etablere seg. For ikke å snakke om frivillige organisasjoner, bloggere og alle andre som vil bli avspist med Telenors annenrangs-nett, mener Nordtvedt.

Lov Og Rett