Telenor jukser med reklamebilder

Telenor jukser med reklamebilder

Limer Iphone-skjerm på andre mobiler. Forbrukerombudet er kritisk.

I en ny kampanje reklamerer Telenor for mobilt internett.

Plakaten er dandert med en rekke mobiltelefoner, med skjermbilder som viser blant annet applikasjoner for Facebook og Yr. Slik vil Telenor vise at mobilt internett er både pent og kjekt.

Men ser man nærmere på plakaten oppdager man at skjermbildene ikke tilhører mobilene Telenor reklamerer for. Noen har klipt ut skjermbilder fra en Iphone og limt de på Sony Ericsson-, Nokia- og HTC-telefoner. Ingen av dem er en Iphone.

For eksempel er Facebook-applikasjonen som tilsynelatende kjører på Nokia-telefonen en helt annen enn den man kan laste ned for en slik Symbian-telefon. Og statusfeltet på toppen av skjermene avslører at de kjører Iphones operativsystem, mens det blant annet er snakk om Android-telefoner.

"Visuelt utrykk"

Telenor viser med andre ord frem produkter som kun eksisterer på en plakat. Og selv om ikke kampanjen reklamerer for selve telefonene, er det modeller som Telenor selger fra sine nettsider sammen med abonnement.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Som all reklame, handler det om å skape et visuelt inntrykk som er så sterk at folk forstår hva det er snakk om, forteller kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Reklamefolkene som lagde plakaten mente Iphone sine løsninger hadde de "sterkeste visuelle utrykkene", og valgte derfor å lime dem på telefonene.

Bør ikke jukse

Telenor innrømmer å ha bevisst manipulert en reklameplakat for å få den til å se penere ut. De ser ikke noe problem i dette, og mener tjenestene og applikasjonene uansett likner på hverandre uansett hvilken telefon man bruker.

Lessum kaller det "kunsterisk frihet". Han påpeker også at de har alle rettigheter i orden fra Apple. Men har Telenor av den grunn rettigheten til å vise frem falske produkter?

- I utgangspunktet bør det være samsvar mellom det som avbildes og produktet i virkeligheten, er svaret fra juridisk seniorrådgiver Lars Grøndal i Forbrukerombudet.

Mer fra Grøndal, og hvorfor viser ikke Telenor heller frem Iphone på plakaten? Les videre på neste side!

Lov Og Rett