Telenor-sak kan felle regjering

Telenor-sak kan felle regjering

Skandalebeskyldte Uninor etterforskes for korrupsjon.

Mobiltelefon-lisenser skaper kaos i India.

Siden de ble utdelt i 2008 har det blitt stilt kritiske spørsmål, fordi selskaper uten telekommunikasjonserfaring har fått lukurative lisenser. Eiendomsselskapet Unitech svar ett av disse, og solgte seg senere til Telenor, som nå eier 67,25 prosent.

Nå er det regjeringskrise i India, skriver Dagens Næringsliv (DN). Denne uken la den indiske riksrevisjonen frem en knusende rapport, som så langt har gjort at telekommunikasjonsminister Andimuthu Raja har fått sparken og at statsminister Manmohan Sing må møte i Høyesterett om hva som Indiske medier omtaler som den potensielt største korrupsjonsskandalen i landet.

- Lisensene ble solgt til kunstig lave priser, noen av dem til selskaper som ikke var kvalifiserte. Det ble begått en rekke andre regelbrudd i anbudskonkurransen, skrives det i rapporten.

Lisenssalget skal ha pådratt den indiske stat tap på 185 milliarder kroner.

Bakromsavtale

Unitech hadde ingen erfaring fra telesektoren da de kjøpte inn lisensene via en rekke stråselskaper. Lisensene ble lagt inn i Unitech Wireless, som etter Telenors aksjeinntreden har byttet navn til Uninor.

Anakytiker Arun Kejriwal mener det helt klart har skjedd en bakromsavtale:

-Det er ingen tvil, Uninor kom inn i mobilsektoren via bakveien. Noen har tjent store penger på disse tildelingene. Vanlige prosedyrer ble ikke fulgt. Finansdepartementet ønsket å vente med tildelingen, sier han til DN.

- I god tro

Indiske Økokrim, Central Bureau of Investigation, har etterforsket situasjonen siden 2008. Anonyme kilder i byrået sier følgende når DN spør om Telenor også er under etterforskning:

- Det er ingen hemmelighet at Uninor er under etterforskning og Telenor er største aksjonær. Du er sikkert smart nok til å tekke dine egne konklusjoner.

Ifølge Telenor hadde de ingen grunn til å tro at tildelignen av lisensene til daværende Unitech ikke ble gjort i henhold til myndighetenes retningslinjer.

Analytiker Kejriwal ser for seg at statsministeren enten må gå av for å redde ansikt eller redde koalisjonsregjeringen ved å kansellere lisensene.

Lov Og Rett