Telenor vil ut av Russland

Telenor vil ut av Russland

Maktkampen mot Alfagroups Mikhail Fridman blir for tøff. Telenor vil kvitte seg med Vimpelcom.

I fire år har Telenor kranglet med den Vimpelcom-medeier Alfagroup og den russiske oligarken Mikhail Fridman. Etter en omstridt dom i Sibir lørdag, der Telenor ble dømt til å betale over 15 milliarder norske kroner for å ha forsinket et Vimpelcom-kjøp, har den norske telegiganten nå sett seg lei på gjøre forretninger med Alfagroup, skriver Aftenposten.

Telenor eier 30 prosent av Vimpelcom, mens Alfagroup eier 44 prosent. Telenors andel er verdt nærmere 45 milliarder norske kroner. Begge parter eier også hver sin del av ukrainske Kyvistar, Telenor har 56 prosent og Alfagroup resten.

- Aksjene våre i Kyvistar er ikke til salgs, men vi er fleksible i forhold til salg av Vimpelcom-aksjene. Men vi ser også på andre muligheter for å løse konflikten, sier konserndirektør Jan Edvard Thygesen i Telenor til Aftenposten.

LES OGSÅ: Krever over 15 mrd av Telenor

Thygesen sier han ønsker å få mer kontroll i Kyvistar, i tråd med konsernet strategi å være hovedeier i de selskapene de går inn i. Tidligere hadde Alfagroup og Telenor en like stor andel i Vimpelcom, men på grunn av russisk lovgivning fikk Alfagroup mulighet til å kjøpe seg opp. Det gjorde ikke Telenor.

Telenor kommer til å anke Sibir-dommen fra fredag, og er sikre på å seire i en høyere rettsinstans.

LES OGSÅ: Telenor saksøker Alfa

Det er tydelig at Telenor-ledelsen stiller seg svært skeptisk, både til den juridiske behandlingen, og til motparten i saken, et lite firma som heter Farimex, som de mistenker for å være Alfagroups forlengede arm.

- Vi har nemlig funnet ut at Farimex har én eier og én ansatt, nemlig Dimitri Fridman, som er fetter av Mikhail Fridman. Samtidig har Frimax hatt tilgang til sensitiv informasjon, som en så liten aksjonær normalt ikke har, sier Thygesen til Aftenposten.

LES OGSÅ: Telenor søkkrik på Øst-Europa

Lov Og Rett