Tidenes korttyveri i USA

Tidenes korttyveri i USA

Over fire millioner bankkortnumre er stjålet fra en amerikansk supermarkedkjede.

Datatyver brøt seg inn i systemene til supermarkedkjeden Hannaford Brothers and Sweetbay og stjal 4,2 millioner bank- og kredittkortnumre. Innbruddet skal ha skjedd mellom desember og mars, og er et av de største i USAs historie.

- Det er snakk om numre til bankkort og kredittkort, samt utløpsdato. De ble tatt fra datasystemene våre under overføringen av kortautorisasjonen, sier administrerende direktør Ron Hodge i Hannaford Brothers and Sweetbay til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Hannaford ble klar over forholdet 27. februar, etter rapporter om mistenkelig kredittkortaktivitet. Selv om det ikke er knyttet navn til numrene, er de likevel blitt misbrukt. Så langt har 1800 tilfeller av svindel blitt koblet til tyveriet.

Strengere i Norge

Det finnes ingen tilsvarende tilfeller i Norge, som har en annen type infrastruktur knyttet til betalingsformidling.

- Nei, jeg har ikke vært borti slike tilfeller her i Norge. Mye av bakgrunnen for det, er at vi har et meget strengt sikkerhetsregime her til lands. Mens de i USA mange steder lagrer kredittkortopplysninger lokalt hos brukerstedet, er det ikke slik i Norge. Her oppbevares det kun sentralt hos en innløser, sier kommunikasjonsdirektør Stein-Arne Tjore i Bankenes betalingssentral (BBS).

Tjore understreker også at det er et langt større volum i USA, til tross for at vi her i Norge er verdensmestre i å bruke kort. Han viser til den kommende PCI DSS-sertifiseringen, som tvinger banknæringen og brukersteder til å overholde strenge krav til sikkerheten.

LES OGSÅ: Nettbutikker med hodet i sanden

Nærmere 70 banker i Massachusetts har blitt kontaktet av Visa og Mastercard om datatyveriet, som alle oppfordrer sine kunder til å være ekstra på vakt og følge med på kontoene sine.

Secret Service, som håndterer denne typen svindelsaker i USA, etterforsker saken.

Lov Og Rett