UiO nekter piratstudenter internett

UiO nekter piratstudenter internett

- Vi må følge norsk lov, hevder it-direktør Lars Oftedal ved USIT.

Norske internettleverandører mottar årlig flere hundre tusen klagebrev fra underholdningsbransjen. Brevene ber blant annet leverandørene stenge nordmenn som laster ned og deler piratkopiert materiale ute fra internett.

Ingen gjør dette. Noen sender brevene videre til kunden, men de aller fleste velger bare å ignorere henvendelsene fra utlandet.

Det gjør ikke Universitetet i Oslo (UiO). De har i mange år stengt brukere ute på bakgrunn av brev fra piratjegere.

Stenges ute i ukesvis

- Jeg mener det er opplagt at vi må følge norsk lov i Norge, og det er utgangspunktet vårt, forteller Lars Oftedal.

Han er it-direktør ved Universitetets senter for informasjonsteknologi, USIT. Det er de som blant annet forsyner beboerne i studentsamskipnadens studentboliger med internett.

I mange år har Oftedal og hans medarbeidere slått ned på studenter som har lastet ned og delt ulovlig kopiert materiale fra studenthybelen. Studentene har blitt utestengt fra internett i flere uker av gangen.

Men det er ikke USIT selv som finner piratene. Det gjør piratjegerne for dem. Oftedal forteller at han mottar et sted mellom 10 og 20 brev hver dag. Og at USIT selv ikke overvåker nettverksaktiviteten til studentene.

"Må reagere"

- Hvorfor velger dere å stenge studentene ute?

- Det er forskjell på oss og en internettleverandør. Vi driver et privat nett, og forholder oss ikke til isp-lovverket, sier Oftedal.

- Men det finnes ikke noe lovverk som tilsier at leverandørene skal ignorere brevene. Og det finnes vel ikke noe lovverk som tilsier at dere må stenge pirater ute?

- Det står ikke i loven, nei. Men når folk gjør ulovlige ting på nettet her som vi ikke vil skal være der, må vi reagere på en eller annen måte, mener vi. Får vi klager skal vi se på det, uavhengig om det er piratkopiering eller noe annet.

- Hva med etikken rundt dette, er det noe dere diskuterer?

- Vi er et universitet som ønsker åpenhet, men også at våre brukere autoriserer seg så vi vet hvem de er. Vi skal følge norsk lov.

USIT ble selv anklaget for piratkopiering, og hevet kravene for utestengelse. Les videre på neste side!

Lov Og Rett