USA vil lovfeste nettnøytralitet

USA vil lovfeste nettnøytralitet

Post- og teletilsynet i USA med nytt lovforslag. Nettguru Vint Cerf jubler.

Torsdag stemte Federal Communications Commision (FCC) i USA for å gå videre med forslaget om nettnøytralitet. FCC tilsvarer Post- og teletilsynet her til lands.

Reglene som ble stemt på i positiv favør, går blant annet ut på at operatørne skal forbys å blokkere eller nedprioritere trafikken fra enkelte nettsider, både i faste og mobile nett.

Google-direktør og internettguru Vint Cerf sier til Computer Sweden at han er glad over beslutningen til FCC, selv om han understreker at FCCs avgjørelse ikke nødvendigvis vil garantere at en slik lov blir vedtatt.

Ut på høring

Forslaget skal ut på høring frem til 5. mars. Cerf ser avgjørelsen som er stort skritt i rett retning, og lovpriser FCCs initiativ til åpen debatt rundt spørsmålet om nettnøytralitet.

Selv mener Cerf nettnøytralitets viktigste punkt handler om å hindre medborgere fra et informasjonsskille på nettet.

- Internetts formål er å gi brukerne tilgang til informasjon. Å la bedrifter teste nye ideer fungerer bare om internett er åpent og tilgjengelig uten noen restriksjoner.

Skeptiske operatører

Til tross for Cerfs lovord og jubelstemning, har forslaget skapt protester fra flere selskaper. Nettoperatører hevder det blir mer vanskelig å tjene penger på nettet, hvilket kan gjøre at investeringene i bredbånd minker.

Teit argument, mener Cerf.

- Det er som et barn som nekter å spise. "Jeg nekter å investere i bredbånd om du tvinger meg til å avstå fra en konkurransevridende oppførsel."

- Min mening er at selskapene kommer til å finne en måte å håndtere reglene på, og at investeringene kommer til å fortsette. Om de ikke gjør det, kommer noen andre til å gjøre det, sier Cerf til Computer Sweden.

Les om:

Lov Og Rett