Vil forby kopiering fra cd til mp3

Vil forby kopiering fra cd til mp3

Platebransjen går stadig mer desperat til verks i amerikanske rettssaler.

Etter mer enn 20 000 søksmål mot enkeltpersoner for ulovlig nedlasting, ser den amerikanske platebransjen ut til å gå nye veier.

Som kjent har ikke søksmålene har bidratt nevneverdig til å motvirke dalende salgstall for cd-plater. Men nå har den amerikanske platebransjen, RIAA (Recording Industry Association of America) funnet et nytt grunnlag for å saksøke privatpersoner.

En innbygger i Arizona, Jeffrey Howell, gikk til motsøksmål etter at han ble saksøkt av RIAA. I denne saken har RIIA hentet fram et nytt argument som kan få ekstreme konsekvenser dersom organisasjonen skulle komme til å vinne saken.

Forbløffet

Howell har en samling med rundt 2000 sanger på sin datamaskin. Men dette er ikke musikk hentet fra fildelingsnettverk. Det spesielle i denne saken er at han har kopiert musikken fra sine egne cd-er.

RIIAS advokat i saken, Ira Schwartz, hevder i et saksdokument at mp3-filene på Howells pc likevel er "uautoriserte kopier" av opphavsrettsbeskyttede innspilinger.

- Jeg trodde ikke det jeg leste, sier Howells advokat Ray Beckerman om dokumentet fra Schwartz, til Washington Post.

"Hvis du lager uautoriserte kopier av opphavsrettsbeskyttet musikk, er det tyveri. Da bryter du loven og du vil kunne få erstatningskrav på flere tusen dollar" står det på RIIAs netttsider.

Uklar definisjon

Organisasjonen er ullen på hva uautorisert kopi egentlig betyr. På nettsidene skriver RIAA at det ikke er en juridisk rettighet å kopiere til privat bruk, men at det normalt ikke vil vekke bekymring, så lenge du ikke gir bort eller låner bort musikken.

Som kjent er det få pc-er i dag som ikke innholder musikk, enten den kommer fra egne cd-er eller andre kilder. RIIA står likevel beinhardt på sin "saksøk dem"-taktikk. Som RIAAs talsmann Jonathan Lamy sier i en pressemelding:

- Dette er ikke førstevalget vårt, men en nødvendig del av regnskapet. Det har konsekvenser å bryte loven.

OK, alle sammen, opp med hånda alle som aldri har kopiert musikk!

Lov Og Rett