Vil ha omkamp om øreauksjonene

Vil ha omkamp om øreauksjonene

Forbrukerombudet mener auksjonene er lotteri, og må reguleres deretter.

Forbrukerombudet ber Kulturdepartementet om en fornyet vurdering av de såkalte øreauksjonene, der populære produkter legges ut for tilsynelatende slikk og ingenting, men der ”auksjonæren” i stedet tar saftige gebyrer for budene som legges inn.

Forbrukerombudet mener denne typen budrunde har mer til felles med et lotteri og derfor bør reguleres på samme måte. Men i 2009 konkluderte Kulturdepartementet med at øreauksjonen www.en-krone.no ikke er lotteri fordi det etter departementets oppfatning ikke var tilfeldig hvem som vant auksjonen.

I lotteriloven er lotteri definert som virksomhet der deltakerne helt eller delvis tifleldig vinner en gevinst mot å betale et beløp. Etter en-krone.no-avgjørelsen har det kommer en rekke nye aktører på markdet. Forbrukerombudet mener det er på tide med en regelendring.

Helt eller delvis tilfeldig

- Øreauksjonene har forandret seg de siste årene, og vi har fått en rekke nye aktører. Etter mitt syn er det i stor grad tilfeldig hvem som vinner denne typen auksjoner og konseptet kan derfor beskrives som et lotteri, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

- Den eneste forskjellen fra et tradisjonelt lotteri er at i øreauksjoner er det den som tilfeldigvis kjøper det siste loddet som vinner.

Omubudet argumenterer med at det er helt eller delvis tilfeldig hvem som vinner auksjonen fordi det er enkelt å by, budgiver har ingen kontroll over andre budgivere og produktene har en lav pris.

- Dersom Kulturdepartementet er enige i vurderingen, gjelder lotteriloven for øreauksjonene, og det vil være forbudt å drive denne typen virksomhet ute tillatelse fra Lotteri- og stiftelsestilsynet, sier Nergård.

- Tar det som det kommer

Galematias.com er en av tjenestene som driver med slike auksjoner. Styreleder Morten Støvre i selskapet bak domenet, Augere, mener det ikke har kommet noen nye argumenter på bordet siden sist.

- Jeg kan ikke se at det har kommet noen nye argumenter inn på den ene elle andre siden, og forstår ikke argumentasjonen for å være helt ærlig, sier han til Computerworld.

Han forteller at Galematias.com startet etter at Kulturdepartementet sist frikjente slike auksjoner, og forteller at de stort sett er lydhøre overfor forbrukermyndighetens innspill.

- Vi er hele tiden i dialog med Forbrukerrådet, svarer på deres spørsmål og gjennomfører de endringer de ber om. Forbrukerombudets utspill får vi nesten bare ta etter hvert som det kommer, sier Støvre.

Lov Og Rett