Windows 7 i Europa-utgave

Windows 7 i Europa-utgave

Nye Windows 7 kommer i en spesialutgave for Europa, der Internet Explorer ikke er med. Men Opera er ikke fornøyd.

Microsoft kan nå bekrefte at de kommer med en egen Europa-versjon av Windows 7, uten Internet Explorer (IE). Versjonen vil hete Windows 7 E, og bli tilgjengelig samme dag som øvrige Windows-utgaver, 22. oktober.

- Det er to årsaker til at vi velger å lansere Windows 7 E. Det ene er saken som går i EU nå vedrørende Internet Explorer i Windows-pakken, og den andre er at vi vil Europa også skal ta del i lanseringen 22. oktober. Derfor har vi valgt å være litt proaktive, sier Isabelle Alveberg, direktør for Windows i Microsoft Norge, til Comptuerworld.

- Så blir det opp til forbrukerne å bestemme hvilken nettleser de vil ha.

- Regner Microsoft med å tape markedsandeler på dette i «nettleserkrigen»?

- Vi ser en ganske sterk konkurranse i markedet, både med Firefox og Chrome, og om akkurat dette vil føle til mer eller mindre konkurranse vil jeg ikke utale meg om, sier Alveberg.

De øvrige Windows 7-versjonene utenfor EU vil ha med Explorer. Leverandører vil også selv kunne velge hva de vil legge med av nettlesere på fabrikkinstallerte Windows-utgaver.

Ingen halleluja-stemning hos Opera

Opera-direktør Jon von Tetzchner, sjefen i selskapet som har klaget Windows inn for EU på grunn av båndene mellom Windows og IE, er fremdeles ikke fornøyd.

- Dette kan se ut som en erkjennelse fra Microsofts side om at saken i EU er relativt klar, og at de ser at det forslaget som ligger på bordet fra kommisjonen er et effektivt forslag. Og da prøver de vel å unngå at forslaget blir gjennomført, sier han til Computerworld.

Han er skeptisk til Windows 7 E, og trekker paralleller tilbake til Windows XP N, XP-versjonen Microsoft ga ut da EU dømte selskapet for monopolvirksomhet på grunn av Windows’ bånd med Windows Media Player.

- Med referanse til Windows N var vel alle enige om at det ikke fungerte så bra, sier Tetzchner, som mener en fjerning av IE bør gjelde hele verden, og ikke bare Europa.

- Så dette er ikke en liten seier en gang?

- Nei. Vi vet ikke hva dette betyr i praksis. Vi ser ikke dette som en løsning, sier han.

- Valgte færre valg

Også EU er lunkne. Til tross for grepet vil saken mot Microsoft forfølges videre for å finne ut om Microsoft siden 1996 har drevet monopolvirksomhet ved å inkludere nettleseren.

- Når det gjelder botemiddel, hvis kommisjonen konkluderer med at Microsoft har misbrukt sin posisjon, har kommisjonen sagt at konsumenter bør få velge nettleser, i kke at Windows ikke skal komme med nettleser i det hele tatt, skriver de i et notat.

- Heller enn flere valg, virker det som Microsoft har bestemt seg for å gi færre.

Likevel noterer kommisjonen seg at Microsofts løsning potensielt er bedre for leverandørene, som står for 95 prosent av salgene. Nå kan de velge om de vil putte inn IE, Firefox, Chrome, Opera eller alle.

Lov Og Rett