Lover revolusjon i pc-lyd

Lover revolusjon i pc-lyd

Creative Labs lanserer nye lydteknologier og lover oss et hørbart kvantesprang. Men ikke tro alt du hører.
Det handler om to ting, lydbrikken X-Fi og lydformatet Xtreme Fidelity. Ifølge Creative vil nemlig kombinasjon mellom X-Fi og Xtreme Fidelity dramatisk høyne opplevelsen av å høre musikk, spille dataspill eller se film på pc-en.

Det loves en drastisk forbedring av opptak og avspilling av digitale musikkfiler. Det gjelder såvel ukomprimerte som komprimerte formater som mp3. De første produktene basert på de nye teknologiene skal være klare tidlig i 2006.

Problemet er om det holder vann, når Creative lover å lage gull av gråstein, eller studiolyd av mp3-filer.

Bedre enn originalen?

Xtreme Fidelity hevdes å støtte en kombinasjon av 24-bit lyd og et lavt støynivå med en SNR (signal-to-noice ratio) på minst 110 db. Teknologien støtter dessuten de nye CMSS-3D-høretelefonene, samt det siste innen surround-teknologi.

Forbrukere vil kunne oppgradere sine samlinger av musikk på cd eller mp3 til Xtreme Fidelity-standarden ved hjelp av applikasjoner som utføres på X-Fi-brikken.

På den måten forbedres lydens kvalitet i forhold til avspilling av for eksempel en original cd på vanlig vis, mener Creative. Selskapet påstår også at dette skiller Xtreme Fidelity fra andre high-end standarder, som DVD-A og SACD, siden forbrukere ikke tvinges til å kjøpe favorittmusikk én gang til i et nytt format.

Stum av begeistring

-- X-Fi-lydbrikken bygger på visjonen om Xtreme Fidelity, og den vil revolusjonere hvordan man oppfatter lydkvalitet og lydavvikling. X-Fi er ganske enkelt et uttrykk for et teknologisk kvantesprang, og jeg tror at den samlede Xtreme Fidelity-opplevelsen nærmest vil gjøre folk stumme av begeistring, sier Dennis Dress, nordisk sjef for Creative Labs.

Såvel som spill, film, og musikk på pc-mediet kan oppleves på en helt ny måte med den nye teknologien, hevder Creative som også påstår at nyansene i filmlydspor vil komme fram med en helt annen detaljrikdom.

Rekomprimerer?

Spørsmålet er om andre en menigheten vil stemme i hallelujaropene i Creatives pressemelding.

Cd-formatet er 16-bits, men er i seg selv en komprimering av studiolyd i 24-bits format. Når cd-lyd komprimeres til mp3-formatet, er lyden derfor komprimert to ganger, som gir merkbart redusert lydkvalitet.

Creative mener å kunne bringe tilbake lyden til den opprinnelige lydkvaliteten. I pressemeldingen hevder selskapet følgende:

"

X-Fi-brikken gjør imidlertid bestemte programmer i stand til å forbedre mp3-filene, slik at de reeltoppgraderes til 24-bit med en dramatisk forbedring av lydkvaliteten som følge. Tilsvarende får brukeren mulighet til å oppgradere musikken til flerkanals surroundlyd. Denne forbedring gjør i mange tilfeller brukeren i stand til å oppgradere sine mp3-filer så musikken høres bedre ut enn den originale CDen." (kursiven er vår, red.anm) Logisk umulighet

Men, får du skitt inn, kommer det skitt ut. Det er rett og slett ikke fysisk mulig å gjøre 16-bit om til 24-bit.

-- Det er mulig å kjøre en 16-bit-fil gjennom en 24-bit-konverter, men det vil ikke låte noe annerledes. Det blir rett og slett ikke mer informasjon i en 16-bits fil enn 16 bit, samme hvor mye du konverterer, sier Bjarte Jørgensen i Benum, en av Norges ledende forhandlere av studioutstyr.

Det smaker litt humbug av påstandene i Creatives pressemelding, synes Jørgensen. Den eneste måten det er mulig å gjøre noe slikt på, er hvis codecen til den originalen lydfilen er tilgjengelig, påpeker Jørgensen. Og den vil naturligvis ta opp uforholdsmessig mye plass, selv på dagens romslige harddisker.

Re-sampling

X-Fi-lydbrikken er også beregnet på opptak av lyd, redigering av musikk og lydeffekter.

X-Fi-prosessoren planlegges implementert i kommende produkter fra E-MU System til profesjonelle lydteknikere, siden brikken kan re-sample fra en gitt digital frekvens til en annen ) i sanntid og praktisk tatt tapsfritt ved opp til 136db THD+N, ifølge Creative.

Dessuten støttes ASIO-opptak med en latenstid på helt ned mot ett millisekund uten å bruke pc-ens cpu.

En dyptgående teknisk test av XFi-prosessoren finner du her:

www.extremetech.com/article2/0,1558,1813719,00.asp