Lover Windows Vista på mini-pc

Lover Windows Vista på mini-pc

Intels toppsjef lover brukerne Windows Vista på håndholdte datamaskiner innen tiåret er omme.

En virkelig kraftig mini-pc for håndflaten har vært en god idé lenge, men begrenset yteevne og batterilevetid har gjort det vanskelig å realisere den.

Ifølge Intels konsernsjef Paul Otellini, vil selskapets kommende forbedringer i det han kaller "yteevne per watt" rydde problemet av veien.

Mer spesifikt betyr det at Intel innen 2010 ser for seg en prosessor som ved et strømforbruk på bare 0,5 Watt vil ha hestekrefter nok til å kjøre Windows Vista, som er Microsofts arvtaker etter Windows XP.

Håndflate-pc

Den nye generasjonen mini-pc vil Otellini kalle "handtop pc". I tillegg til å være lite strømkrevende, får maskintypen en vekt på under en halvkilo og rikelige kommunikasjonsfunksjoner.

For å få til det må Intel kombinere sine Netburst- og Pentium M-arkitekturer. De vil da bygge "neste generasjon strøm-optimert mikroarkitektur", som ifølge Otellini vil resultere i en "enkeltstående og solid plattform for programvaretviklere".

I praksis betyr det x86, 64-bit, vitualisering, aktiv administrasjon og tillitsbasert databehandling (trusted computing).

Merom

Prosessoren som er tiltenkt den nye typen mini-pc-er bærer foreløpig navnet Merom. Brikken er designet med Intels nye 65 nanometers produksjonsprosess. Ifølge Intel får den tre ganger større yteevne enn Banias, første generasjon av Centrino-prosessoren.

Intel-sjefen hevder å ha ti ulike prosjekter i gang med fire eller flere kjerner i prosessoren.

Innen tiårets utgang venter Otellini at når strømforbruket er redusert ti ganger (fra Meroms 5 W til 0,5 W), vil også yteevnen være ti ganger større. Prosessorer med ti eller flere prosessorkjerner vil være vanlig i 2010, tror Intel-sjefen.

De første maskinene i kategorien "handtop" kommer på markedet allerede våren 2006. De første modellene vil ha trådløsnett innebygd, mens senere modeller også vil inneholde Wimax-funksjonalitet.

Ikke bare Intel

Men Intel er ikke alene om å levere strømgjerrrige prosessorer. Via lanserte i vår en X86-kompatibel prosesssor med et strømforbruk på ned mot 0,1 Watt når pc-en er slått på, men ikke i aktiv bruk.

Intel-sjefen opplyste ikke i sin presentasjon tirsdag om aktivitetsnivået på pc-en ved 0,5 Watt strømforbruk. Man kan derfor bare anta at det ikke akkurat er belastningen ved nedlasting av spillefim han tenkte på, men heller litt forsiktig og rolig aktivitet.

Aktuelle bruksområder for C7-prosessoren, som er bygd med IBMs 90 nanometers produksjonsteknbologi, skal være bærbare pc-er, mini-pc-er, konsumentelektronikk/stue-pc-er og nettverkstjenere.