Lovlig webmusikk presser platebransjen

Lovlig webmusikk presser platebransjen

Store lanseringer av musikktjenester står i kø og platesalget stuper.
I sommer kaster både Microsoft og Apple seg ut på det europeiske markedet med lovlig nedlasting av musikk. Men allerede før de store lanseringene stuper platesalget. Ifølge bransjeoversikten fra Grammofongrossistenes Forening (GGF) stupte platesalget i mai med over 20 prosent, og hittil i år ligger salget ni prosent lavere enn på samme tid i fjor, skriver VG Nett.

I dag er det ifølge Reuters og BBC News ventet at Apple vil lansere sin populære og banebrytende nedlastingstjeneste iTunes Music Store i Europa. I et forsøk på å komme rivalen i forkjøpet lanserte Microsoft i går sin egen nedlastingsportal, kalt SonicSelector, i Storbritannia, Italia, Frankrike og Tyskland.

I USA har iTunes hatt stor suksess med sin forretningsmodell der brukerne betaler 99 cent, drøyt syv kroner, for en musikkfil. Over 70 millioner filer er blitt lastet ned i tjenestens første år.

I musikkbransjen anses iTunes som den første gode kommersielle løsningen for å imøtegå et stadig større problem for etablerte plateselskaper: Gratis nedlasting av musikk fra nettet, som gjør sitt innhugg i det tradisjonelle salget av musikk i cd-format.

- Det blir en stadig større forskyvning av utgivelser til høst- og julesalget, men vi ser helt klart også en skummel tendens til et fall i markedet generelt, sier salgssjef Harald Tømte i Universal Music Norge.