Lukter våt maling

Lukter våt maling

TEST: Painter tilbyr et digitalt lerret, pensler og palett som lett kan forveksles med virkeligheten.
Corel Painter versjon 9 er en kraftig oppgradert versjon av forgjengeren. Utvalget av papirkvaliteter, malingvarianter og pensler er utvidet slik at de fleste maleteknikker fremstår som enda mer realistisk.

I blandepaletten for oljemaling kan man nå male med en ekte fargeblanding, slik at flere farger og nyanser følger med penselen. Digital vannmaling er kommet fordi funksjonen "ekte" vannmaling er blitt så naturtro at en del brukere syns den ble like vanskelig å jobbe med som ekte akvarell.

Brukeren velger

Valgmulighetene og variasjonene er så mange i Painter, at en nybegynner lett kan bli litt nummen i kreativiteten. Det er en relativt høy læreterskel, men belønningen er stor om man bruker litt tid på å sette seg inn i programmet. De gratis opplæringsvideoene er gull verdt.

Arbeidsgangen er i utgangspunktet enkel. Du velger først hva slags papir du vil arbeide på, og allerede her lider du valgets kvaler, siden det fins over 20 ulike strukturer med ulike egenskaper. Deretter velger du maleteknikk, og til slutt pensel. Farge kan hentes fra en vanlig fargevelger eller en realistisk blandepalett.

Magien i Painter ligger i at samspillet mellom disse redskapene faktisk fungerer. Jo lenger du drar penselstrøket, jo mindre maling fester seg på arket. Og så lenge malingen er våt, vil malingen du påfører blande seg med den som er på lerretet.

Brukeren kan velge hvor lenge malingen skal forbli våt, vannfargene kan holdes fuktige til neste gang du skal jobbe, eller du kan ganske enkelt si "tørk nå".

Mye nytt

Siden valg- og variasjonsmulighetene er så mange, bør man lære seg "iterative save" med en gang. Hver gang du lagrer dannes da en ny, nummerert fil på disken, slik at du beholder alle variantene av arbeidet ditt.

Blant de andre nyhetene er velkomstskjermen, med lenker til opplæring, kunstgallerier og andre nyttige ressurser. Penselbevegelser kan lagres for gjenbruk, og lerretet kan snus fritt under arbeidet, slik at kan "komme til" fra den andre siden. Å tegne langs baner er en skikkelig tidsbesparer, og klone-funksjonene lag deg lage hel- eller halvautomatisk kunstverk fra fotografier.

Den som tror at Painter er en konkurrent til Photoshop tar grundig feil. Corel har tvert i mot gjort det enklere å bruke begge programmene sammen, blant annet kan man lagre i Photoshop-format slik at lagdelingen forblir intakt.

Man kan kontrollere Painter perfekt med mus og tastatur, men det er først i samspill med en digital tegneplate at programmet virkelig kommer til sin rett.