Lynraskt 4G-mobilnett

Japanske NTT Docomo har eksperimentert med neste generasjons mobilnett. Testresultatene er ganske kule.

Tester foretatt av det japanske mobilselskapet NTT DoCoMo viser at det er mulig å overføre informasjon til en mobiltelefon med en hastighet på en gigabit i sekundet.

 

NTT DoCoMo har ifølge nettavisen til velrennomerte New Scientist

gjennomført flere vellykkede eksperimenter med teknologi som muligens vil benyttes i fjerde generasjons mobilnett.

VSF-Spread OFDM

Teknologien har det fyndige navnet Variable-Spreading-Factor Spread Orthogonal Frequency Division Multiplexing (VSF-Spread OFDM) og muliggjør en overføringshastighet på inntil 1 gigabit i sekundet.

 

Dette gjelder vel og merke om brukeren står helt stille. Er mobilen i rask bevegelse, for eksempel på et tog, synker hastigheten til rundt 100 megabit i sekundet.

 

NTT DoCoMo sier de har lykkes i å overføre 32 høyoppløselige videostrømmer parallelt til en telefon som beveget seg med en hastighet på 20 kilometer i timen.

 

Kanskje i 2010

NTT DoCoMos nåværende 3g-nett støtter en overføringshastighet på opptil 384 kilobit i sekundet, som også er den optimale hastigheten i de norske 3G-mobilnettene.

 

Den høye overføringshastigheten for 4G oppnås ved å overføre datasignaler på flere radiosekvenser samtidig. Har mobilen kontakt med flere telefonmaster kan alle benyttes for overføring av informasjon.

 

Det som kreves for at disse hastighetene skal bli en realitet, er at det nedsettes internasjonale standarder for hvilke teknologier som skal benyttes i neste generasjon mobilnett.

 

Ifølge New Scientist håper NTT DoCoMo å ha sitt 4G-nett i drift i løpet av 2010.