Må ha analogt nødsamband i minst 15 år

Må ha analogt nødsamband i minst 15 år

En hemmeligstemplet prosjektanalyse fra Metier Scandinavia konkluderer med at det offentlige fortsatt må satse på et analogt nett for nødsamband i minst 15 år til.

Rapporten er som en knyttneve i ansiktet på det stalige nødnettprosjektet, som er hekta på den digitale Tetra-teknologien.

Selve rapporten er unntatt offentlighet, men en pålitelig kilde i Justis- og politidepartementet bekrefter den oppsiktsvekkende konklusjonen, melder fagbladet Helserevyen. 

Bekrefter analysen

-- Ja, jeg kan bekrefte at Metier i en nytte-kostanalyse anbefaler 0-alternativet i 15 til 19 år, sier kilden til bladet.

Den ferske rapporten er bestilt av Finansdepartementet og Justis- og politidepartementet i forbindelse med kvalitetssikringen av den interne saksbehandlingen før videre behandling i regjering og Stortinget.

Kostnadssprik

Helserevyen gjør et nummer av at det er stort sprik i forbindelse med kostnadene til utbygging av et felles, digitalt samband for nødetatene helse, brann og politi. Prislappen vil bli på minst 3,6 milliarder kroner.

Samtidig vil det ikke koste mer enn 700 millioner kroner å sikre dagens nødnett gjennom kryptering av sambandet.

Det er grunn til å tro at det kan bli ny drakamp før pengene er på plass, skriver fagbladet for norske helsearbeidere. To ganger tidligere har nemlig regjeringen stoppet opp og utsatt saken.

Innstilling snart klar

Justis- og politidepartementets nødnettprosjekt, som ledes av Tor Helge Lyngsdøl, skal være klar med sin innstilling i løpet av måneden.

Når statsbudsjettet legges fram i oktober blir det kjent om Stortinget følger opp med reelle bevilgninger.