Må stoppe salg av dvd-programvare

Må stoppe salg av dvd-programvare

Programvare som gjør det mulig å kopiere beskyttede dvd-filmer er ulovlig, slår en amerikansk domstol fast.
En rekke filmstudioer i Hollywood har gått til sak mot 321 Studios LLC, som utvikler og distribuerer programvare som gjør det mulig å kopiere dvd-filmer. På fredag kom dommen. Den slår fast at programvaren er ulovlig. Domstolen har derfor påbudt selskapet å stoppe salget.

Stridens kjerne knytter seg til DeCSS - teknologien som gjør det mulig å lese de krypterte dataene på en dvd-plate. DeCSS, som er det samme programmet Dvd-Jon ble frikjent for å ha benyttet til å kopiere dvd-filmer med, er fritt tilgjengelig for nedlasting på internett. Det gir imidlertid ikke 321 Studios LLC automatisk mulighet til å benytte den for å knekke filmbransjens kryperingsteknologi CSS, mener dommer Susan Illston.

321 Studios LLC har anket dommen, men vil - hvis ikke de ikke får medhold - selge programvaren uten DeSCC. Kundene kan da selv laste ned programsnutten å fremdeles kunne "rippe" beskyttede filmer.

- Programvaren vil ikke kunne kopiere CSS-beskyttede filmer uten DeCSS, men DeSCC er tilgjengelig på internett og vil virke sømløst med våre produkter, sier en talskvinne i 321 Studios LLC til Infoworld.

Aktørene bak søksmålet mot 321 Studios LLC er MGM Studios, Tristar Pictures, Columbia Pictures Industries, Time Warner Entertainment, Disney Enterprises, Universal City Studios LLLP og The Saul Zaentz Co.

Electronic Frontier Foundation (EFF) slår i en uttalese fast at dommen er et tilbakeskritt for konsumentenes rettigheter.