Må ty til brukte pc-er

Må ty til brukte pc-er

Oslo-skolene vil ha pc-er til elevene, men mangler penger. Alternativet er gammelt utstyr og eget ansvar for drifting.
-- Problemet er ikke at Oslo-skolene ikke vil, men at vi ikke får lov. Ettersom skoleetaten bevilger enda mindre penger i år enn i fjor, er problemet med anskaffelse av nytt pc-utstyr bare blitt større. Elevenes muligheter til datateknisk utfoldelse blir dermed et økonomisk spørsmål. Hadde ikke vi på Ulsrud hatt så god økonomisk styring og benyttet oss av brukt-pc-ordningen, ville skolen hatt et alvorlig problem, sier it-ansvarlig på Ulsrud videregående skole, Markus Gamenius.

Størst dekning i landet

Idag er Ulsrud videregående skole blant de i landet som har størst pc-dekning. Med totalt 500 nye og brukte maskiner, stasjonære og bærbare fordelt på 600 elever, satser skolen på at flest mulig elever får tilgang på maskinene.

Skolen har på vegne av Gamenius forhandlet seg fram til en avtale på henholdsvis 5.000 og 1.000 kroner for hver nye og brukte maskin.

De brukte kommer fra Alternativ Data. Men selv om Ulsrud er blant topprangerte skoler i landet når det gjelder dekning av pc-utstyr, mener den ansvarlige for skole pc-ordningen på bruktutstyr, Inge Raaholt, at Oslo-skolene henger etter når det gjelder å benytte seg av tilbudet i forhold til øvrige skoler i landet.

--Bør satse brukt

Nå lurer han på hvordan de skal få flere Oslo-skoler med på brukerlasset.

-- Med tanke på at skolenes beskjedne økonomi ikke akkurat har endret seg, er det klart lønnsomt å investere i brukte pc-er. En gjennomgående respons fra Oslo-skolene på tilbudet om brukte pc-er til elevene er imidlertid at de venter på tur i innsiktsordningen som kun favner nye Siemens-maskiner, sier Raaholt.

-- Det bidrar ikke akkurat til økt pc-tetthet rundt på skolene, sier Raaholt.

Linux på gamle servere

Uavhengig Data opererer med pc-er som er 3-4 år gamle. Etter at Linux kom på banen er det ifølge Raahoolt ideelt å investere i brukte maskiner.

-- Programmet holder i motsetning til Windows i årevis. Mange firmaer har en magisk grense på to år innen de foretar utskiftninger. Med Linux bør pc-ene holde seg mye lenger, sier Raaholt.

Selskapet har levert pc-er til skolene rundt i landet siden 1995. Siden den gang har 1.800 skoler totalt benyttet 25.000 pc-er. 400 større offentlige og private bedrifter rundt i landet er involvert i avtalen som inkluderer 300.000 pc-er. Maskinene har en prislapp på mellom 1.000 og 1.900 kroner og representerer leverandører som blant andre IBM og Siemens.

God drifting

-- Hva så med drifting og administrasjon av de brukte pc-ene, hvordan er skolene garantert at de fungerer?

--Vi sørger for å være informert om utstyret som bedriftene leverer til oss for utskifting. De går gjennom en klargjøringsprosess hvor harddisken slettes ved hjelp av Ibas, før de softes opp med Windows 200 eller Windows 98. Halvparten av dem vi får levert fungerer i beste orden, så skolene er garantert sikkerhet omkring det de får, forsikrer Raaholt.

Nå oppfordrer han skolene til å bli mer bevisste på at dekning er viktigere enn nytt og fint utstyr.