Mac-spekulasjoner anno 1988

Mac-spekulasjoner anno 1988

MACWORLD NORGE FOR 20 ÅR SIDEN: Hvis du tror spekulasjoner rundt Apples planer er et nytt fenomen, tar du skammelig feil.

Nytt og bedre operativsystem, bærbar Mac, kraftigere Mac, men også billig-Mac i nett. Dette var noe av det vi spekulerte omkring i den siste utgaven av Macworld Norge-seksjonen av PC World Norge i 1988, med andre ord i nummer 11/1988.

Eller som det het i innledningen til kommentarartikkelen:

«Apple Computer, Inc. i USA har mange nye produkter på beddingen: Raskere 68030-maskiner, nytt operativsystem, rådyr bærbar maskin, men også rimeligere ”inngangsbillett-maskin”. Annerledes kan man ikke tolke lanseringen av Macintosh IIx – og de signaler som Apple har sendt ut rundt denne produktlanseringen.»

Tause Apple-folk

Den norske Apple-ledelsen var, den gang som nå, ganske taus når det gjaldt kommende Apple-produkter. Men etter å ha slått sammen inntrykkene vi satt med «etter å ha sett på pressemeldinger, lyttet til offisielle kunngjøringer, vurdert dagens Apple-produkter utifra hva som ellers skjer i databransjen og ikke minst tolket Apple-folks måte å svare på når pressen åpenbart er kommet ganske nær sannheten om kommende produkter, ja, da sitter man igjen med følgende liste over nylanseringer som bør ventes i løpet av de neste 12-18 måneder», skrev vi.

Listen omfattet altså raskere 68030 maskin på 25-30 MHz klokkefrekvens, et nytt og bedre operativsystem, en barbert utgave at den tidens Macintosh II med færre utvidelsesmuligheter og lavere pris, en bærbar Macintosh som både i pris og ytelse ville ligge i overkant av hva Toshiba og Compaq kunne tilby på den tiden (Toshiba og Compaq var foregangsfirmaer på bærbare pc-er med høy ytelse etter den tidens standard), og en introduksjonsmodell som relativt sett ville være rimeligere enn Macintosh Plus.

Rådyr bærbar

I ettertid vet vi jo at den første bærbare Mac-en, Macintosh Portable, kom året etter, til den svimlende pris av 52 000 kroner for en maskin med 1 – én – megabyte internminne. Det kostet 5 000 kroner å doble minnet til 2 MB. Dette vet jeg alt om – jeg har fortsatt en Macintosh Portable på loftet.

At det skulle komme både kraftigere og billigere Mac-er var vel heller ikke så vanskelig å spå. Produktspekteret til Apple var ganske beskjedent den gang, og det var stort behov for å utvide det i begge ender.

Det nye operativsystemet måtte vi imidlertid vente ganske lenge med. Mac OS X kom ikke før i mars 2001. I mellomtiden måtte Mac-brukerne nøye seg med MultiFinder, som var navnet på den begrensede flerprogram-kjøringen som datidens Apple-operativsystem kunne by på.

Kjennemerke: høy pris

Forøvrig var prisen den gang som nå et omstridt tema i Mac-miljøet. I artikkelen skriver vi at «høy pris har alltid vært et kjennemerke for Apple, begrunnet med at de store midlene som avsettes til forskning og utvikling i neste omgang vil komme Apple-brukerne til gode i form av enda bedre produkter enn dagens.» I kommentarartikkelen fremholdt vi at Apple hadde begynt å ta dette mer alvorlig enn før.

Så feil kunne man altså ta. Ikke minst akkurat nå, med finanskrise og synkende pc-priser generelt, er Apple med sin høypris-politikk databransjens kjerringa mot strømmen. Og den diskløse billig-Mac-en for bruk i nett som vi så for oss i 1988, glimrer fortsatt med sitt fravær. Så sant du ikke mener at MacBook Air – med flashminne-basert disk – kvalifiserer...