Mac tar halve markedet

Mac tar halve markedet

Bare et av tre solgte operativsystemer er fra Microsoft, i et av verdens viktigste markeder.

Apples nye operativsystem selger som hakka møkk i Japan. Selv med bare seks dager i salg, står to varianter av Mac OS X Leopard for til sammen 53,9 prosent av salg av nye operativsystemer i oktober.

Det viser nye tall fra BCN, et analyseselskap som baserer sine anslag på tall fra 2200 forhandlere i hele landet. Versjonen av Leopard for enkeltbrukere står for 46 prosent, mens salget av familieversjonen utgjør en markedsandel på 7,9 prosent.

Det har vært mye oppstuss rundt Leopard i Japan, og det var lang kø utenfor den største Apple-butikken i Tokyo da salget startet, skriver IDGs korrespondent i Tokyo.

60 prosent

Kombinert med salget av andre versjoner av Mac, inkludert forrige versjon, Tiger, hadde Apple til sammen en markedsandel på 60,7 prosent i oktober.

Mest interessant blir det å se tallene i forhold til tidligere tall. I september hadde Apple en markedsandel på 15,5 prosent, og det var den høyeste andelen fram til da i 2007.

LES OGSÅ: Startvansker for Leopard

Det foreligger også tall for den første uken i november. Ifølge BCN hadde Apple i denne uken en andel på 40,4 prosent. Nærmeste konkurrent var Microsofts Windows XP Home Edition SP2, med 10,5 prosent, mens oppgraderingen til SP2 lå på 7,2 prosent.

En tredel Microsoft

Hva så med Vista? Microsofts nyeste opereativsystemer hadde en markedsandel på henholdsvis 4,5 prosent (Vista Home Premium) og 2,0 prosent (oppgradering til Home Premium). Totalt har de ulike versjonene av XP og Vista en markedsandel på 32,4 prosent den første uken i november.

LES OGSÅ: Slik fornærmer du en Mac-bruker

Apple vil ikke opplyse om markedstall for verken Norge, Norden eller Europa.