Maddog biter

Maddog biter

Han mener Linux vil ta over verden. Møt Linux-guru John "Maddog" Hall.

Da han var fire år stakk han ledningene fra en tv-antenne inn i en stikkontakt og ble sendt flygende gjennom rommet.

 

Muligens var det denne hendelsen som fik John "Maddog" Hall til å forstå teknologiens kraft. Maddog har basert sitt liv og karriere på teknologi.

 

Han har vært programmerer, systemadministrator, produktsjef, markedssjef og foreleser. Han har ledet Linux International siden 1995. Dahna McConnachie fra australske Computerworld har intervjuet mannen og her følger en redigert versjon.

 

- Hvordan fikk du ditt klengenavn?

 

- La oss si at det stammer fra en tid jeg hadde mindre kontroll over temperamentet mitt.

 

- Biter du?

 

- Det kommer an på hvem det er og hva de har gjort.

 

- Hva er ditt første minne om  teknologi som har hatt konsekvenser for livet ditt?

 

- Det må være når jeg prøvde å lage en Jacob’s Ladder-leke av en tv-antenne ved å stikke kablene inn i en stikkontakt. Jeg fløy over en meter gjennom rommet. Det satte sine spor.

 

Første møte 

 

- Når begynte du å bruke Linux eller åpen kildekode?

 

- Jeg brukte Free Open Source Software (FOSS) i 1969, men vi kalte det ikke det den gang. Vi kalte det software. På den tiden kom nesten all programvare i kildekodeform. I 1977 begynte hyllevaren å dukke opp og da begynte distribusjonen av kildekode å forsvinne.

 

- Digital Equipment Corporation User's Society (DECUS) hadde et bibliotek med "Free Software" som gjorde det mulig for meg å studere programvare som fattig student I 1969. Jeg hadde ikke råd til å betale 100.000 dollar for en kompilator, så jeg brukte kompilatorer fra DECUS. De hjalp meg igjen da jeg foreleste på universitetet. Vi hadde ikke råd til proprietær programvare, men DECUS stilte opp.

 

- I 1994 ble jeg introdusert for Linus Torvalds og livet mitt ble forandret for alltid. Jeg gikk ut av det møtet og fortalte mine kolleger at Linux er uungåelig.

 

Gal hund

 

- Hva får deg til å bli en gal hund? Hva får deg sint?

 

- Folk som sier at "dette kan ikke gjennomføres". Greit, noen ting kan ikke gjennomføres, men for det meste er det bare vanskelig. Jeg har bevist mange ganger at ting som ikke kan gjennomføres kan gjøres i løpet av noen få timer. Tenk hvor fort jeg kunne ha ordnet det hvis det bare var vanskelig?

 

- Ordet "bare" irriterer meg også. Når det brukes om en person: Jeg er "bare" en bruker, jeg er "bare" en lærer. Hvert menneske er unikt, de er ikke "bare" noenting.

 

- Hva gjør deg glad?

 

- Gode venner. Entusiastiske studenter. Varme sandstrender.

 

- Hva er det som tiltrekker deg mest ved Linux og FOSS? Er det teknologien, etikken eller begge deler?

 

- Det er en kombinasjon, men også det entusiastiske miljøet, "dette får vi til"-holdningen. Den senker folks barriere mot å bruke datamaskiner.

 

De neste 10

 

- Hvor er Linux på vei de neste ti årene?

 

- Verdensherredømme. Linus brukte å spøke med dette tidligere, men det var bare en halvveis spøk. Nå mener vi det alvorlig.

 

- Det handler ikke bare om Linux eller GNU/Linux lenger. Det handler om fri programvare generelt. Det er ekspansjonen av fri programvare mot næringslivet og innrømmelsen av at vi trenger å samarbeide mer med hverandre, selv med våre konkurrenter.

 

- Så du ser for deg at Linux vil fortsette å bli mer brukt blant forbrukerne, næringslivet og det offentlige, også på desktopen?

 

- Vil solen stå opp i morgen? Det kjemper seg vei til desktopen, spesielt i land utenfor USA.

 

- Kan du fortelle litt om den nye retningen Linux International er i ferd med å ta, og litt om hvorfor?

 

- Vi er i ferd med å bli en sluttbrukerorganisasjon. Tidligere ville ikke dette gitt mye mening, fordi vi ikke hadde mange sluttbrukere. Nå har vi det, og det gir mening.

 

- Hvilke forandringer vil vi merke de nærmeste månedene på grunn av dette?

 

- Organisasjonen vil være mye mer fokusert på sluttbrukerne, vi vil hjelpe sluttbrukerne til å få til ting.

 

Medlemmer

 

- Hvor mange medlemmer har Linux International?

 

- Ingen faktisk. Vi er i ferd med å reorganisere alt sammen. Jeg håper og tror at vi snart vil se en sterk tilvekst

 

- Hva er dine utfordringer i jobben med å lede Linux International?

 

- Tid. Jeg ønsker døgnet hadde 50 timer. Ellers ville det ha vært fint om jeg ikke trengte søvn. Det ville vært fantastisk om vi hadde noen Star Trek-transportører og at det ikke tok så lang tid å fly.

 

En annen utfordring er å få andre til å se visjonen. En Vulcan "mind-melding"-funksjon kunne ha vært til stor hjelp her.