Mafia kan ta over nettet

Mafia kan ta over nettet

Grunnleggeren av Kaspersky Labs, Eugene Kaspersky, mener pek fra gutterommet er tatt over av organisert kriminalitet. Internett er i ferd med å bli mafialand.
CEBIT: -- Vi forventer å se mer kriminalitet og organisert kriminalitet på internett fremover, sier Eugene Kaspersky.

Han er en av verdens fremste eksperter på informasjonssikkerhet, og var en av grunnleggerne av Kaspersky Labs i 1997.

-- Mengden av spam bare vokser. Vi har globalt sett 50 prosent mer e-post i dag på grunn av spam. Det er med på å øke kostnadene på maskinvare og personell som skal administrere infrastrukturen, sier Kaspersky.

Ifølge Kaspersky er det ting som tyder på at strømbruddet som i fjor mørkla New York og områder langt opp til Canada, skyldtes overbelastning på servere og maskiner, nettopp på grunn av virus.

Spam er organisert

Ifølge Kaspersky var det i årene 1980 til 1995 bare pøbler som var opptatt av ondsinnet kode.

-- For ti år siden var det bare hooligans og tenåringer som gjorde dette kun for å vise seg. Hooligans er nå engang hooligans. Kan de data, lager de ondsinnet kode. Ellers knuser de ruter eller tagger ned bygninger.

Men i 1995-96, da internett tok av, kom passordstjelende trojanere for fullt. Web-lommeboka så dagens lys, og da kom trojanerne som var designet for å loppe deg for pengene dine.

-- Vi fikk med andre ord fremveksten av cyberlommetyvene. Med andre ord, folk som lager ondsinnet kode for å få penger, ikke bare for å vise seg

Men etter årtusenskiftet har det kommet en ny spiller på banen: organisert kriminalitet. Tre forhold indikerer organisert kriminalitet, slik vi kjenner den fra den analoge verden:

-- Forretningen er lønnsom, den er ulovlig på internasjonal basis og har en kriminell struktur, sier Kaspersky.

Han trekker frem spam som beviset for en fremvekst av organisert kriminalitet på nettet.

Spam er lønnsomt

-- Spam er svært lønnsomt. Hvorfor, spør Kaspersky og gir svaret selv.

Hvis du skal kjøpe en ny bil, og du får en spam e-post som forteller om en slik bil du kunne tenke deg, er det mange som vil åpne - rett og slett fordi man er interessert.

-- Man kan i hvert fall regne med at 10 prosent åpner e-posten.

Kaspersky sier videre at en av tusen vil kontakte selskapet, og kanskje en av 100 vil kjøpe bil.

-- Spørsmålet er da: hva må jeg gjøre for å selge tusen biler?

Svaret er tilstrekkelig antall e-poster. Svaret er spam.

-- Problemet er at spam virker og spam er business. Det er mye penger å hente her.

Fra hooligans til kriminelle

-- Og spam er ulovlig, i hvert fall i enkelte land som USA og England, og er i ferd med å bli det over alt.

Grunnlag en og to er bevist; det er lønnsom og illegal virksomhet. Da mangler bare den initielle kriminelle strukturen.

-- Det ser ut som om spammere nå er i kontakt med undergrunnen. Spammerne bruker spam-nettverk som er infiserte med spam-trojanere. Isp-ene stenger stadig servere og maskiner som fungerer som spam-utsendere, dermed trenger spammerne flere og flere slike nettverk. Undergrunnen lager slike nettverk, via trojanere som spres, og selger dem til spammere. Det ser nå ut som virusmakerne faktisk jobber for spammerne. Er dette organisert kriminalitet, spør Kaspersky og lar spørsmålet henge i luften.

Han konkluderer med at hooliganene sakte, men sikkert er konvertert til kriminelle.

-- Internett er et vennlig miljø for kriminelle, mafiaen misbruker nettet. 100.000 maskiner er til enhver tid infisert og bare venter på en kommando. De kriminelle kan hacke alt på sin vei og stoppe bedrifter, vareflyt og leveranser som bruker nettet i sine forretningsprosesser.

Et sikkert globlat nett

Skremselsbildet er formidabelt. Kaspersky mener dette bare vil øke i omfang om man ikke gjør noe med det. Og da mener han årsaken, ikke resulatet.

-- Det moderne internettet er ikke trygt. Vi må ordne det slik at dette miljøet blir vennlig for oss. Vi må ikke bare bøte på resultatet, slik alle antivirusleverandører gjør. Vi må gjøre noe med årsaken.

Kaspersky har noen svar på hva som må til for å gjøre noe med årsaken. For det første må det mer sikkerhet inn i program- og maskinvare slik at det blir vanskeligere å bruke for de kriminelle. Og man må redusere overflødig funksjonalitet. Mindre funksjonalitet betyr mindre sårbarhet.

-- Dessuten er internett for fritt. Vi må få på plass et globalt nett for forretningskommunikasjon, et nett som har strenge nettverksregler. Hvis dette ikke fikses vil internett dø på grunn av hooligans og kriminelle, fastslår Kaspersky.

-- Hvem skal gå i bresjen for dette nettet?

-- Jeg er redd intet enkelt selskap eller europeisk land kan gjøre dette alene. Vi må nok vente på USA, sier sikkerhetseksperten.