Månedens kuleste produkter

Månedens kuleste produkter

Hvis ikke en titt ut av vinduet bekrefter at høsten er i gang, er laseringstempoet på nye dingser fra Japan definitivt et sikkert høsttegn.

De asiatiske elektronikkprodusentene forbereder seg til årets største handelssesong, og konkurransen er skjerpet som aldri før. I år som i fjor vil høstens nyheter domineres av flatskjermer, harddiskopptakere, mobiltelefoner og MP3-spillere.  

Japanerne kan imidlertid glede seg over en helt ny produktgruppe; HD-DVD-spillere. Toshiba og andre selskaper som støtter HD-DVD-formatet har tidligere lovet å lansere slike produkter både i USA og Asia innen året er omme, men det ser nå ut til at planene har endret seg en smule. Det er bare japanske konsumenter som vil se disse produktene før kalenderen veksler til 2006.

Fordelen med HD-DVD-formatet er at det har langt bedre lagringskapasitet enn dagens DVD-format. Som navnet antyder har man med dette formatet mulig for å lagre høyoppløselig film på en enkelt DVD-plate.

Hva med Blu-Ray?

Produkter basert på det konkurrerende formatet Blu-ray vil ikke være tilgjengelig for salg før et stykke ut i 2006, og det vil sannsynelig være et overtall av HD-DVD-produkter markedet når Blu-Ray dukker opp.

Mindre det inngås en avtale om å slå de to standardene sammen i siste minutt kan vi altså belage oss på stor konkurranse mellom de to standardene.

Her er månedens kuleste produkter:

Harddiskopptaker på 1 terabyte

Hitachi pleier ikke å ha de kuleste produktene innenfor konsumentelektronikk, men selskapets nye harddiskopptaker DV-DH1000W er noenlunde spesiell: Den har en samlet harddiskkapasitet på en terabyte. Skal du ta opp sendinger i ordinær tv-kvalitet, tilsvarer en terabyte to sammenhengende måneder fjernsyn, som skulle være rikelig selv for den mest avsindige tv-junkien.

De fleste spør seg kanskje hva de skal med så mye kapasitet. Svaret er HD-TV. Ved opptak av høyoppløselig TV-sendinger begrenser 1 terabyte seg til en mer moderat lengde på mellom 68 – 128 timer. De fleste av dagens DVD-opptakere har bare plass til en håndfull filmer eller TV-programmer i HD-kvalitet.

Lagringsplassen i opptakeren utgjøres av to harddisker som hver er på 500 GB.

Den er utstyrt med to tunere, slik at det er mulig å ta opp to tv-sendinger samtidig. Av tilkoblingsmuligheter er den utstyrt med et HDMI (High-Definition Multimedia Interface) som er en standard for kommunikasjon mellom ulike typer HD-elektronikk.

Opptakeren kommer på markedet i slutten av oktober og vil koste rundt 230 000 Yen, som tilsvarer ca. 13 500 kroner.

Hitachi planlegger en produksjon på ca. 5 000 enheter i måneden.

Digitalkamera med WLAN

Dette her er en god ide. Nikon har utviklet nye digitale kompaktkamera med integrert WLAN slik at brukere kan overføre og skrive ut bilder helt uten kabler.

De nye modellene heter Coolpix P1 og P2 og er rettet mot forbrukere som ønsker et supplement til alle de andre trådløse apparatene de har i og utenfor hjemmet.

I tillegg til WLAN har Coolpix P1 en oppløsning på hele 8 megapiksler, mens P2 har 5,1 megapiksler. Begge har 3,5x optisk Zoom og en 2,5-tommers LCD-skjerm for visning av meny og bilder. Kameraene kan ta bildeserier på opptil 2,5 bilder i sekundet (fps) samt gjøre VGA-opptak med elektronisk bildestabilisering på 30 fps.

Både Coolpix P1 og P2 tilbyr blenderprioritert automatikk, som gir gjør det mulig å eksperimentere med dybdeskarphet. Du kan fokusere på en gjenstand eller et ansikt mens resten av bildet er uskarpt. I tillegg har kameraene spesialfunksjoner som ansiktsfokus, D-Lighting og korreksjon av rød øyerefleks, slik at du som bruker enkelt kan forbedre bildekvaliteten.

D-Lighting skal få frem alle detaljer og gi optimal kontrast ved å kompensere for undereksponerte områder uten å påvirke riktig eksponerte områder.

Med et oppladbart EN-EL8 litiumionbatteri, som følger med begge modellene, kan du på Coolpix P1 lagre rundt 180 bilder, mens P2-kameraet kan inneholde 190 bilder.

Kameraene er i salg fra september 2005, og har en veiledende pris på henholdsvis 4 690 (P1) og 3 590 (P2) kroner.

Sony Walkman utfordrer iPod

Sony nyeste MP3-Walkman NW-A1000 er en trolig en av de største konkurrentene til Apple Ipod-sortiment. Sony har utviklet tre flashbaserte og to harddiskbaserte avspillere samt et nytt musikkprogram som knytter spillerne opp mot Sonys musikkbutikk på nettet.

De flashbaserte spillerne har en lagringskapasitet fra 512 MB til 2 gigabyte, mens de to harddiskspillerna har en kapasitet på henholdsvis 6 og 20 gigabyte. Det er ingen tvil om at disse spillerne følger oppskriften fra Apple både når det gjelder kapasitet og lagringsmetode. I det minste var dette tilfelle frem til Apple lanserte iPod Nano.

Blant funksjonaliteten til de harddiskbaserte spillerne er en «artist link». Klikker man på denne når en sang spilles vises låter man har lagret innenfor samme musikksjanger.

Sony tilbyr avspillingsfunksjoner som blant annet kun spiller sanger utgitt innenfor ett bestemt årstall eller kun rullerer mellom de 100 de mest spilte låtene du har lagret på enheten.

Det nye avspillingsprogrammet «Connect Player» ligner bemerkelsesverdig på Apple iTunes og har mye av den samme funksjonaliteten. Sonys nye Walkman-serie vil bli tilgjengelig i Japan i løpet av oktober. Når de dukker oppi resten av verden og hva de vil koste er enda ikke bestemt.

65 tommers HDTV

Blant alle spesifikasjoner og detaljer som beskrives her er det gjerne en ting som er mer interessant enn alt annet, nemlig prisen.

Det er først og fremst dette som gjør Panasonic (Matsushita Electric Industrial) sin 65 tommers plasma-TV spesiell. Dette er den første virkelig store plasma TVen som prises under en million Yen (57 500 kroner). Prisgrensen kan muligens være et aldri så lite gjennombrudd for skjermer i dette segmentet.

Dagens 65-tommer fra Panasonic koster nemlig et sted mellom 1,3 og 1,6 millioner Yen (82 000 – 102 000 kroner), avhengig av forhandler, mens en 61-tommers utgave fra Sony er priset til 1.6 millioner Yen.

I tillegg til en langt lavere pris har også den nye 65-tommeren bedre spesifikasjoner. Den er blant annet HDTV-kompatibel (1080p) og forbruker 26 prosent mindre strøm enn sin forgjenger.

Panasonic planlegger også å selge gigantskjermen utenfor Japan, men noen lanseringsdato er ikke fastsatt.

Stedsuavhengig basestasjon for TV

Vi liker ideen om at man kan se nyhetssendinger fra hjemlandet på TV når man er ute på reise. Sonys «Location Free» TV-system er i så måte veldig interessant.  Ulempene er bare prislappen på rundt 7000 kroner.

Nå skal systemet bli langt rimeligere i form av en basestasjon som overfører innhold direkte fra TVen til PCen din. For deg med bærbar PC er dette en kul løsning. Har du denne basestasjonen hjemme og Sonys programvare på PCen kan du streame TV-programmer hjemmefra til PCen din, uansett hvor du befinner deg i verden. Forutsetningen er bare at du har en anstendig bredbåndslinje i begge ender.  

Ifølge Sony vil systemet også fungere i luften hvis du reiser med en Boeing-maskin som tilbyr bredbåndstilknytning.

Basestasjonen fra Sony laseres i Japan i oktober og vil koste 300 dollar (ca 1 900 kroner) Om og eventuelt når den dukker opp i Norge er en helt annen sak.

GameBoy Micro

Nintendo har kommet med enda ett nytt medlem i GameBoy familien kalt GameBoy Micro. Som navnet antyder er dette deres minste spillkonsoll noensinne. Enheten er på størrelse med en kortstokk. Den måler 10 cm i bredden, 5 cm i høyden, er 1,7 cm tykk og veier 84 gram.

Til tross for den beskjedne størrelsen lover Nintendo at GameBoy Micro skal være minst like kraftig som sine forgjengere.

Modellen har en fargeskjerm på to tommer og den kan spille av både video- og musikkfiler ved hjelp av en egen adapter. Nintendo har beholdt de typiske navigasjonstastene vi kjenner fra før og kundene kan kjøpe et utvalg forskjellige deksler slik at de kan forandre utseende på spillkonsollen.

GameBoy Micro lanseres i forbindelse med 20 års jubileet til spillet Mario Bros. Enheten vil koste 100 dollar (635 kroner) og blir tilgjengelig 19. september.

Godteri-Walkman

Er dette et genialt design eller kun et desperat forsøk? Bestem selv etter å ha tatt en titt på denne MP3-spilleren fra Sony. Designteam som utviklet Network Walkman lot seg nemlig inspirere av amerikanske «jeallybeans».

MP3-spilleren er bønneformet og vil selges i farger som matcher ulike smaksvarianter av gelegodteriet, inkludert lys blå, lys rosa, svart og hvit.

Som andre MP3-spillere fra Sony vil modellene støtte både MP3- og ATRAC3plus format. Musikkinformasjonen vises på en liten OLED-skjerm (organic light emitting diode) og det benyttes et Lithium Ion batteri som skal ha en driftstid på 50 timer mellom hver opplading.

I tillegg til lang driftstid gir batteriet mulighet for rask ladning. Spilleren skal faktisk kunne drives i tre timer etter å ha blitt ladet i bare tre minutter. Spilleren vil være tilgjengelig i totalt fire forskjellige utgaver med hhv. 512 og 1024 MB lagringskapasitet og med og uten FM-radio. NW-E205 og NW-E305 har begge en lagringskapasitet på 512 megabyte og sistnevnte har FM radio. NW-E207 og NW-E307 har en kapasitet på en gigabyte og sistnevne FM-radio.

Ifølge Sony vil tre av modellene dukke opp på det europeiske markedet, men det er fortsatt uklart hva de vil koste i Norge. I USA og Japan vil spillerne bli tilgjengelig i oktober og toppmodellen vil koste 180 dollar (1 170 kroner).